latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:14 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Лавров: Дипломатско представништво говори о ауторитету Републике Српске у међународним процесима (ФОТО/ВИДЕО)

Наше везе са Републиком Српском данас доживљавајуи велики успон. Контакти на највишем нивоу постали су редовни, одржава се интезиван политички дијалог, укључујући и на парламентарном нивоу, истакао је Сергеј Лавров, министар иностраних послова Руске Федерације, обраћајући се видео линком поводом свечаног отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.
Сергеј Лавров - Фото: Уступљена фотографија
Сергеј ЛавровФото: Уступљена фотографија

- Драго ми је што могу да вам пожелим добродошлицу на цеременији отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци. Прије свега желио би да честитам мојим колегама и нашим пријатељима у Републици Српској овај диван догађај. Ишли смо ка овом циљу неколико година. Урађен је огроман посао чији су резултати видљиви данас. Тренутак је заиста историјски. Није свакидашњи догађај да се у свијету отвара ново дипломатско сједиште Руске Федерације. Веома нам је драго што се ово догађа у пријатељској Републици Српској. Ширење дипломатског кора у Бањалуци свједочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом - нагласио је Лавров.

Лавров се захвалио свима онима који су учествовали у реализацији овог пројекта.

- Прије свега захвалност руководству Републике Српске и лично предсједнику Милораду Додику, који су од самог почетка посвећивали значајну пажњу у свим питањима за ову иницијативу и пружали су свеобухватну помоћ његовом најбржем рјешавању. Искрено смо захвали епископу бањалучком Јефрему што имамо овако дивну зграду за смјештај руске дипломатске мисије. Убјеђени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада инспирисати наше колеге да креативно ријешавају задатке са којима се суочавају.

Лавров је нагласио да задатака има више, па их је набројао:

- У Српској послују велики руски привредни субјекти. Успостављене су значајне везе у области науке, културе, образовања и спорта. Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско - српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија комонента за јачање братски спона која везује наше народе. Наставићемо да развијамо контакте између универзитета у Русији и Републици Српској. Поздрављамо почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и предавње руског језика на универзитету у Источном Сарајеву као и дјеловање његовог огранка на универзитету у Бањалуци - поручио је Лавров.

Министар иностраних послова Руске Федерације се дотакао и његовања антифашистичке традиције, како у Русији, тако и у Републици Српској.

- Са топлином у срцу видимо колико су јаке и искрене традиције антифашизма код српског народа. Република Српска је заиста упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје. Годишње масовне акције Бесмртног пука су јасна потврда тога. Подвизи наших предака не смију да се забораве. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду - поручио је Лавров.

Додао је да је листа задатака обимна и наравно није ограничена наведеним темама.

- Мојим колегама сарадницима у канцеларији амбасаде је увијек драго да сарађују са пријатељима, и отворени су за нове идеје како да се још више зближимо и проширимо узајмано корисну сарадњу у интересу јачања мира, стабилности и безбједности. Данас смо наставили веома важан корак у том правцу. Наставимо пут заједно. Рачунамо на подршку од стране Градске управе Бањалуке, као и руководства и свих грађана Републике Српске - закључио је Сергеј Лавров.