latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:43 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Бесједа о Бранку у Банском двору у суботу 15. јуна

Поводом прославе 200. годишњице рођења Бранка Радичевића у Бањалуци биће организована Бесједа поменутом писцу у Банском двору, у суботу у 19 часова.
Бански двор - Фото: РТРС
Бански дворФото: РТРС

Прије двјеста година у Броду на Сави рођен је Алексије Радичевић, који ће тек послие боравка и школовања у Земуну, Сремским Карловцима и Темишвару, превести своје име са грчког на српски и постати Бранко Радичевића са својом првом књигом пјесама објављеном 1847. године у Бечу.

Бранково коло данас наставља традиције чувеног листа Бранково коло (1895-1914).

- Постојимо педесет три године без прекида у простору митских културних димензија: Сремски Карловци, Стражилово и Нови Сад. Објавили смо 32 ијекавске књиге пјесника и писаца из Републике Српске, и додијелили 20 престижних награда Стражилово и Печат вартошђи сремскоккарловачке пјесницима из Републике Српске - истакао је Ненад Грујичић, предсједник Бранковог кола.

Фото: Уступљена фотографија

У Банском двору предвиђени су наступи Ранка Рисојевића, Недељка Бабића, Мирка Вуковића, Валентина Милачића и Милана Ракуља. Такође наступиће и оперска пјевачица Ивана Милинчић у пратњи пијанисткиње Дуње Јанковић. Свој допринос даће и глумица Олга Скерлетовић Ђорђевић и глумац Анандо Ченић, као и пјесникиња Данијела Регојевић и Ранко Рисојевића.