latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:53 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Амбасадор Израела у БиХ: Они који почну рат и изгубе га нису жртве

Спасилачка операција четворо израелских талаца, које су 7. октобра отели припадници Хамаса у бруталном нападу против Израела, је извор наде рођацима осталих 120 талаца који су више од осам мјесеци заробљени у Појасу Газе, навела је амбасадор Израела у БиХ Галит Пелег у свом саопштењу.
Галит Пелег - Фото: Уступљена фотографија
Галит ПелегФото: Уступљена фотографија

Пелег је напоменула да "то такође открива нераскидиве везе између Хамаса и цивилног становништва у Појасу Газе".

- Таоце су цивили држали заробљене у двије одвојене приватне куће у Појасу Газе. Њихово ослобођење укључивало је жестоке борбе против стотина терориста и наоружаних цивила, што је одражавало асиметрију овог урбаног ратовања. Док Израел чини највеће напоре да смањи колатералну штету и сачува животе људи који нису умијешани, Хамас своје наоружане људе, као и таоце, крије међу становништвом док користи цивиле као живи штит - поручила је Пелег.

Пелег је истакла да је "намјерно спречавање било какве разлике између цивила који нису умијешани и терориста контрадикција и међународном праву и основним правилима ратовања".

- Битка за ослобађање талаца представља малу побједу Израела и велики ударац Хамасу. Крокодилске сузе присталица Хамаса због броја жртава не могу да сакрију очигледно: сви ови губици су могли да се избјегну да Хамас и његови саучесници у Гази уопште нису киднаповали држављане Израела, или да су их претходно пустили. Онај ко започне рат и изгуби не може да тврди да је жртва - закључила је Пелег.