latinica  ћирилица
11/06/2024 |  14:01 | Аутор: РТРС

Нешић: Захвалност Мађарској за гласање против резолуције о Сребреници

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић захвалио је Мађарској за гласање против резолуције о Сребреници у УН, наводећи да је то био чин који је показао дубоко разумијевање за осјетљивост питања која се односе на догађаје из прошлости БиХ.
Нешић и Пинтер - Фото: Уступљена фотографија
Нешић и ПинтерФото: Уступљена фотографија

Нешић је на данашњем састанку са министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером у Будимпешти истакао да је Мађарска препознала важност суздржавања од даљих подјела у региону и потребу за промовисањем помирења.

Према његовим ријечима Мађарска је тиме показала да цијени стабилност и интегритет БиХ, што ће ојачати билатералне односе Републике Српске и Мађарске.

- Још једном, хвала вам за подршку која је од неизмјерног значаја за нашу земљу, али и за све Србе на Балкану. Јако је важно да земља са којом дијелимо толико историје разумије и промовише престанак стигматизације Срба као народа који је себе уградио у темеље модерне Европе. Што прије се са тим престане, прије ћемо се окренути темама које живот значе - рекао је Нешић.

Нешић и Пинтер разговарали су и о унапређењу сарадње у области безбједности, те заједничке борбе на спречавању илегалних миграција, тероризма и подршке на европском путу БиХ.

Нешић је овом приликом навео да његова посјета има посебан значај, те представља важан корак у јачању пријатељских односа двије земље, као и да шаље позитиван сигнал свим грађанима БиХ да Мађарска, која у овом тренутку предсједава Европском унијом, не губи из фокуса БиХ, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Осим тога, он је истакао опредјељење Министарства да што прије потпише споразум са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, те изразио увјерење да ће се кроз мађарско предсједавање ЕУ убрзати тај процес.

Током састанка наглашено је и да Мађарска има велико искуство у управљању миграционим токовима и заштити граница, те да би то искуство и стручна помоћ били од велике важности за БиХ, а оцијењено је и да је размјена информација, заједничке истраге и обука за полицијске службенике од кључног значаја за успјешну борбу против организованог криминала који представља озбиљну пријетњу за стабилност и безбједност двије земље.