latinica  ћирилица
11/06/2024 |  14:05 ⇒ 14:10 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Близу 30 држава жели да сарађује са БРИКС-ом

Број држава које желе да се придруже раду БРИКС-а приближава се 30, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на конференцији за штампу након самита шефова дипломатија БРИКС-а у Нижњем Новгороду.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- У складу са договором са прошлогодишњег самита БРИКС-а у Јоханесбургу, размотрили смо рад на усаглашавању модалитета за увођење нове категорије земаља-партнера БРИКС-а. Број држава које су заинтересоване да се придруже нашем раду стално расте и већ се приближава броју 30 - рекао је он.

Према речима Лаврова, све колеге из БРИКС-а разумију да такав захтјев не може остати без позитивног одговора.

- И наставићемо да радимо у том правцу - увјерио је министар.

- Спремићемо одговарајуће препоруке за самит асоцијације, који ће се одржати у Казању 22-24. октобра - објаснио је он.

Како је истакао руски министар, БРИКС не жели да преузме улогу једног од полова у геополитици нити жели да се изолује од свијета.

- БРИКС није изолован од остатка свијета, напротив, БРИКС се објективно појавио као група земаља које су заинтересоване за праведност на свјетској сцени. БРИКС не жели да преузме улогу једног од полова. Полова у полицентричном свијету ће бити много више - рекао је Лавров.

По његовим ријечима, током самита, чланице БРИКС су истакле деструктиван карактер трговинског протекционизма САД, истакао је Лавров.

- Већина делегација је истакла деструктивну природу себичне политике трговинског протекционизма коју воде Сједињене Државе и њихови савезници - рекао је Лавров.