latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:38 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Конаковић крши Устав

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић прекршио Устав јер је протестну ноту доставио властима Црне Горе мимо Предсједништва БиХ, јединог органа који дефинише спољну политику БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Конаковић нема права на то, и он овај начин крши Устав. Једини орган који дефинише спољну политику БиХ је Предсједништво БиХ, а Савјет министара је орган који спроводи одлуке - рекао је Кошарац новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ то није разматрало, нити је донијело икакав став.

- Конаковић то ради самоиницијативно на флоскули коју покушавају у континуитету да наметну дипломатско-конзуларним мрежама - да један Бошњак може да говори у име БиХ. То је немогуће, можемо говорити о ставовима БиХ само ако су донесени консензусом Срба, Хрвата и Бошњака - рекао је Кошарац.

Он је истакао да сваки пут када Конаковић напише протестну ноту, а да она није резултат спољне политике Предсједништва БиХ и није усаглашена на овом органу, представници Републике Српске ће информисати те земље и њихова руководства да то није званичан став БиХ, већ појединца.

- Не знам кога представља Конаковић. Не дозвољавамо било какву злоупотребу - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић кредибилно говорио о положају српског народа и да никога није вријеђао.

- Није имао никакву негативну реторику, али у Сарајеву су пуни фрустрација на оно што легитимно и уставно желе да раде Република Српска и Србија - рекао је Кошарац.

Конаковић је јуче упутио протестну ноту Црној Гори јер му је засметало што је предсједник црногорске Скупштине Андрија Мандић рекао да је Свесрпски сабор скуп двије државе.