latinica  ћирилица
11/06/2024 |  15:43 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Додик: 9. јануар остаје Дан Републике, а 15. фебруар ће се славити као Дан државности (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је лаж да је укинут Дан Републике Српске, измишљена с намјером да се обезвриједи Декларација која је усвојена на Свесрпском сабору у Београду.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ми припадамо српском народу, као што је наведено у Декларацији. Без Сретења нема ни Републике Српске, ни Срба, јер су се Срби од Сретења реафирмисали као народ и почели да граде свој идентитет - рекао је Додик.

Додик је навео да у Декларацији јасно стоји да се осим 15. септембра, Дана српског јединстава, слободе и националне заставе обиљежава и слави у Србији Дан државности Србије 15. фебруар, а у Републици Српској Дан државности Српске и да ће бити настављено обиљежавање Дан настанка Српске, како је предвиђено законом.

- У закону немамо Дан државности, него Дан Републике Српске и тај дан нико није укинуо - истакао је он и поновио да се Дан Републике Српске и даље обиљежава 9. јануара, као и до сада, с тим што сада постоји и Дан државности.

Додик је рекао да је Декларација усвојена на Свесрпском сабору у функцији српског народа и да је изнад опозиције у Републици Српској која, каже, неће успјети да обезвриједи овај документ.

- Неће у томе успјети, јер је Декларација изнад опозиције, Републике Српске и у функцији је српског народа. А полтрони због страног интервенционизма раде оно што је тражено од њих, а то је да нападају најважнији дио те декларације - поручио је Додик.