latinica  ћирилица
11/06/2024 |  16:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Подржаћемо Пуповца као предсједника Одбора за националне мањине

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да је на састанку парламентарне већине ријешено питање предсједника скупштинског одбора за Националне мањине и да је за то мјесто предложен Милорад Пуповац.
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Он је на конференцији за новинаре рекао да је пракса да Клуб националних мањина предложи предсједника одбора и да су се партнери усагласили ко би то требало да буде, преноси хрватски портал "24сата".

- Хоће ли ико да буде против? Изгласаће се. Не видим проблем ту. Нисмо се ништа договарали, али претпостављам да ће и опозиција гласати за - рекао је Пленковић.

Како је рекао ДП ће заузврат за то што неће правити проблеме око Пуповца као предсједника саборског одбора добити дио у музеју који ће се бавити комунистичким злочинима и да ће се мијењати закон о гробљима због споменика Вукашину Шошкочанину у Борову Селу.

- У коалицији смо, а то подразумијева мало напријед, мало назад, на начин да на крају све функционише и да се крене напред. Оно што је ДП-у важно је питање трауматских тренутака попут историјског музеја, дио који се односи на злочине комунизма, у вези тога ћемо да интензивирамо сарадњу. Друга тема је питање погребних споменика, тиме ће се бавити министар (просторног планирања, градитељства и државне имовине Бранко) Бачић - рекао је Пленковић.