latinica  ћирилица
12/06/2024 |  13:17 | Аутор: СРНА

Кошарац: Важна примјена чисте енергије у регионима зимских туристичких дестинација

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац указао је данас на значај примјене чисте енергије у регионима зимских туристичких дестинација у којима смањено загађивање представља императив.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Отварајући Међународни форум "Водоник у саобраћају и индустрији" на Јахорини, Кошарац је рекао да одржавање овог скупа потврђује да је Република Српска мјесто дијалога о савременим темама.

"Није Јахорина без разлога изабрана за мјесто одржавања форума јер желимо да афирмишемо резултате менаџмента Олимпијског центра и политике Владе Републике Српске у јачању капацитета Јахорине као лидера у зимском туризму", рекао је Кошарац.

Он је навео да је важно адекватном политиком сачувати све оно што природа дарује.

Кошарац је указао да су форум и прва еколошка вожња у БиХ, која му је претходила, добра прилика да се промовише рад на дефинисању зелених еколошких политика, уз поштовање свих међународних споразума које је БиХ потписала, попут Зелене агенде, Софијске декларације и Уговора о успостављању Енергетске заједнице.

Он је истакао да се тиме жели пружити јасан допринос не само увођењу европских стандарда који су често условљени различитим политичким конотацијама, него и очувању природе.

- Нећемо стати на овом него ћемо на темељу исказаних искустава у овом сектору и са локалним заједницама у Републици Српској и Федерацији БиХ, те са надлежним министарствима дефинисати одређене пројекте, те се поред средстава локалних заједнице оспособити да аплицирамо на важне међународне пројекте, прије свега, Зелени климатски фонд и друге фондове који нам могу бити на располагању како би ушли у реализацију еколошких политика - рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је неопходно обезбиједити да мала и средња предузећа буду конкурентна на европском и другом тржишту, истичући да су за то неопходне реформе.

- Кроз нашу партиципацију у Енергетској заједници чинимо озбиљен искораке на томе да примјенимо све стандарде када је ријеч о обновљивим изворима енергије. Размишљамо о трансформацији одређених погона који користе фосилна горива. У будућем периоду желимо да снажно охрабримо мала и средња предузећа на ту врсту трансформације, односно коришетење обновљивих извора енергије - рекао је Кошарац.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара најавио је и израду студије "Утицај климатски промјена на зимски туризам - пракса БиХ" за коју су ангажовани експерти и чији ће резултати бити представљени у јулу.

Радниша Нунић, менаџер фирме "Вортингтон индустриз", која је један од организатора форума на Јахорини, захвалио је на подршци Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара, те изразио наду да ће овај форум и прва вожња аутобусом са нултом емисијом угљен-диоксида бити почетна тачка са које ће се даље развијати технологије и њихова употреба у БиХ, али и производња водоника.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић изразио је задовољство што се први форум ове врсте одржава баш у Српској, истичући значај тога да у његом раду учествују високорангирани свјетски стручњаци.

- Контакти су омогућени активностима Представништва Републике Српске у Аустрији и дјеловањем дијаспоре, посебно у привредном смислу. То је један од фокуса Владе Републике Српске и Представништва у Аустрији. Успјели смо кроз сарадњу са Аустријском привредном комором, нашим институцијама и привредницима да доведемо овдје значајну конференцију која се одржава у цијелој Европи - рекао је Филиповић.

Он је истакао да би уз подршку институција Републике Српске и БиХ требао бити створен амбијент за кориштење обновљивих извора енергије и њихову производњу.

Форум на Јахорини дио је пројеката ЏИВЕ и ЏИВЕ два који су започели у јануару 2017. и јануару 2018. године.

У оквиру овог пројекта 310 аутобуса са горивним ћелијама са нултом емисијом биће распоређени у 17 европских градова и региона, што је највећа имплементација у Европи до данас.

На Форуму на Јахорини је први пут отворен дијалог о најчишћој погонској енергији и изузетним ефектима њене примјене.

Наглашен је и значај примјене чисте енергије у регионима зимских туристичких дестинација у којима смањено загађивање представља императив.

У оквиру Форума организована је пробна вожња аутобусом на погон водоника од Источног Сарајева до Јахорине у којој су учествовали министар Кошарац, Филиповић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, те српски репрезентативац и свјетски шампион у џудоу Немања Мајдов.