latinica  ћирилица
12/06/2024 |  14:51 | Аутор: СРНА

Шулић: Меморандум - механизам додатног повезивања тржишта Српске и Србије

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је Срни да Меморандумом о заштити трговинских права који је потписан током Свесрпског сабора представља механизам додатног повезивања тржишта Српске и Србије.
Денис Шулић и Томислав Момировић (Фото:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr/илустрација) -
Денис Шулић и Томислав Момировић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr/илустрација)

- Желимо да максимално искористимо специјалне паралелне везе које су изграђене поготово посљедњих година откад је Александар Вучић на власти у Србији. Предсједник Републике Српске Милорад Додик увијек је имао иницијативу према лидерима у Србији да специјалне паралелне везе буду што боље - рекао је Шулић.

Он је истакао да је Меморандум о заштити заједничких трговинских интереса додатан искорак који Српска има у склопу специјалних паралелних веза.

- Захвалан сам министру Томиславу Момировићу, али и читавој Влади Србије, и предсједнику Вучићу на организацији једног тако важног догађаја који значи додатно повезивање Републике Српске и Србије - рекао је Шулић.

Он је навео да Република Српска жели да буде дио "Отвореног Балкана" и дио отвореног тржишта земаља западног Балкана.

- Али оно што имамо као велику потешкоћу је неразумијевање политичког Сарајева и онда морамо да тражимо друге механизме, а један је и овај меморандум да додатно повежемо тржишта Републике Српске и Србије - рекао је Шулић.

Он је додао да је Декларација која је усвојена током Свесрпског сабора додатно продубила и учврстила односе између Српске и Србије и да је Српска добила, поред Дана Републике, још један празник – Сретење, 15. фебруар.

- Онда морамо очекивати да ће наши политички противници, зато што немају јасан став и што им се политика заснива на лажима о Милораду Додику, покушати да минимизирају и лажима сруше Декларацију у јавности Републике Српске - истакао је Шулић.

Он је навео да Република Српска остаје посвећена 9. јануару и да ће поносно прослављати свој дан настанка.

- Тај дан се све поносније и све јаче и јаче слави захваљујући Милораду Додику и политици коју он представља - рекао је Шулић.

Он је истакао да је додатни подстрек за јачање веза чињеница да ће Српска, осим 9. јануара, славити заједно са Србијом и Сретење као Дан државности.

- На тај начин ћемо показати колико је Србија присутна у Републици Српској и колико је Српска присутна у самој матици Србији. Нашој опозицији остаје, наравно, опет само да лаже, али их упозоравам да колико год пута они поновили ту лаж, ми ћемо 10 или 100 пута више поновити истину да грађани Републике знају који је наш јасан циљ, и политички и сваки други - рекао је Шулић.

Он је истакао да Република Српска никада неће одустати од прославе 9. јануара.