latinica  ћирилица
12/06/2024 |  15:36 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Сарадња УКЦ-а Српске и бечке болнице (ВИДЕО)

Професор Љубомир Петричевић из Опште болнице у Бечу посјетио је Универзитетски клинички центар Републике Српске, гдје је разговарао о даљем усавршавању љекара УКЦ-а у болници у Бечу и развоју Клинике за гинекологију и акушерство.
Сарадња УКЦ-а Српске и бечке болнице - Фото: Уступљена фотографија
Сарадња УКЦ-а Српске и бечке болницеФото: Уступљена фотографија

Важно је едуковати медицински кадар и упознати их о најсавременијим технлологијама. Управо зато, већ десет година организују се посјете љекара из Српске у Беч.

- Колеге које изразе жељу долазе код нас на Клинички центар, у Општу болницу града Беча да би видјели начин рада, упознали се са актуелним ситуацијама и новим техникама, с циљем да то знање донесу назад у Бањалуку - наводи Петричевић.

УКЦ Српске је значајано побољшао услове рада, а радиће се на даљем развоју Клинике за гинекологију и акушерство.

Начелница Клинике за гинекологију и акушерство Весна Ећим Злојутро истакла је да у УКЦ-у покушавају да примијене примијенимо модалитете који се користе у свијету.

- Када сам дошла у Клинику имали смо само један ултразвук сада их имамо 12. Породилиште је имало само један или два ЦТГ апарата перинатологија трудноће, а сада имамо 14. Свако одјељење има ултразвучни апарат - рекла је она.

Директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да ће бити настављена сарадња у два смјера.

- Професор ће долазити овдје да едукујемо наш кадар и ми ћемо ићи у Беч како би их едуковали у предстижној здравственој установи - навео је Ђајић.

За специјалисте гинекологије и акушерства и све друге љекаре заинтересоване за нова постигнућа у медицини, организовано је и предавање.