latinica  ћирилица
12/06/2024 |  17:00 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Вулин Харадинају: Далеко је средњи вијек за Рамуша, ближи је он каменом добу

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, који борави у Москви, изјавио је да је велика увреда за здрав разум када оцјене о Србији и Свесрпском сабору даје злочинац, некадашњи командант терористичке ОВК Рамуш Харадинај, који је на слободи не зато што је невин, већ што је поубијао свједоке својих злочина.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Коментаришући Харадинајеву изјаву да су поруке које су се чуле на Свесрпском сабору, као и Вулинове поруке из Москве "средњовјековне", Вулин је рекао да је Харадинај ближи каменом добу, него средњем вијеку.

- Претјерано је оптимистично очекивати да Харадинај, неоптерећен непотребним књишким знањем, као прави представник Шиптара, народа који ни у једном, па ни у средњем вијеку није подигао ниједну грађевину вриједну заштите Унеска, може да разумије да су Немањићи у средњем вијеку на Косову и Метохији изградили толико цркава и манастира да се то вријеме у српској историографији назива златним добом - навео је Вулин у писаној изјави.

Он је рекао да не зна гдје је Харадинај могао да добије сазнања о средњем вијеку, истичући да се можда образовао док је избацивао пијанце на вратима клубова у Швајцарској, диловао дрогу или убијао отете Србе, али и Албанце.

- Отуда за Србе није велика увреда ако им се помиње средњи вијек, али јесте велика увреда и Србима и здравом разуму да оцјене о Србији и Свесрпском сабору даје злочинац који је на слободи - навео је Вулин.