latinica  ћирилица
12/06/2024 |  17:20 | Аутор: СРНА

Усвојен закључак да се иде у измјене Закона о метрологији

Комисија за борбу против корупције Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас извјештај о спровођењу јавног саслушања представника Института за метрологију и Савјета за метрологију БиХ уз закључак да Савјет министара у парламентарну процедуру упути измјене и допуне Закона о метрологији БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: Уступљена фотографија

Савјету министара је дат рок од 90 дана, а измјене да се односе на прецизније дефинисање улоге Савјета за метрологију БиХ, те да се размотри законска могућност усклађивања са најбољим праксама у окружењу и стандардима ЕУ када је ријеч о мјерењу гледаности.

Саставни дио усвојеног извјештаја су и закључци да је потребна већа институционална контрола, транспарентност, као и учешће стручне јавности, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Закључак је и да Представнички дом прослиједи извјештај о спровођењу јавног саслушања представника Института за метрологију БиХ и Савјета за метрологију БиХ у вези са доношењем нових подзаконских аката, као и неауторизовани транскрипт, релевантним правосудним институцијама.

Комисија је усвојила и у даљу парламентарну процедуру упутила извјештај о спровођењу јавног саслушања представника Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара у вези са процесом хомологације возила са свим релевантним финансијским показатељима.

Саставни дио овог извјештаја су и закључци да је за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ неприхватљиво да Министарство комуникација и транспорта нема функционалан управни надзор над административним стручним организацијама, нити тачне и прецизне податке о приходима стручних организација за обављање административних послова и техничких прегледа који се наплаћују у складу са цјеновником услуга за спровођење хомологације.

Закључак је и да Савјет министара у року од 90 дана у парламентарну процедуру упути измјене и допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, у смислу да се боље разраде услови и критеријуми које би требале испуњавати стручне организације за обављање повјерених јавних послова у области хомологације.

Чланови Комисије данас су разматрали приједлоге измјена Пословника Представничког дома у вези са спровођењем јавних саслушања, о чему је изјашњавање одгођено за наредну сједницу.