latinica  ћирилица
12/06/2024 |  19:12 ⇒ 19:13 | Аутор: СРНА

Ковачевић подржао делегацију Србије - Косово и Метохија саставни дио Србије

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је данас заједно са члановима делагације Народне скупштине Србије напустио засједање годишњег састанка представника комисија за одбрану и безбједност парламената Југоисточне Европе јер је члан Сабора Хрватске говорила о Косову и Метохији као независној држави и најављивала како ће Косово ускоро бити примљено у Савјет Европе.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да се на једној од ранијих сесија догодило и то, да је представницима Приштине, без обзира на чињеницу да у Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН јасно пише да привремене институције немају право на било какав сектор одбране нити да говоре било шта о том сектору, било дозвољено да заједно са свим осталим представницима комисија и одбора говоре о тој теми.

Он је навео да су представници делегације Србије јасно изразили протест и затражили став од директората Регионалног центра за безбједносну сарадњу / Раквијак/.

- Ја сам се придружио том ставу Србије и јасно нагласио гостима из Приштине да је за БиХ Косово и Метохија искључиво саставни дио Републике Србије и да од њих тражим, с обзиром на то да се налазе у таквој земљи, да такву чињеницу и поштују - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је за Срну рекао и да се посланик Сабора Хрватске извинила делегацији Србије, као и да се директор Раквијака оградио од спорне изјаве, те да су се након тога и чланови делегације Србије и он вратили учешћу у раду конференције.

Срна је раније данас објавила да су први дан годишњег састанка представника комисија за одбрану и безбједност парламената Југоисточне Европе у Сарајеву обиљежиле провокације и скандали, након чега су делагација Србије и Ковачевић напустили конференцију.

До напуштања је дошло након што је члан делегације Хрватске Здравка Бушић, говорећи о Савјету Европе, рекла да ће Косово бити примљено у Савјет Европе, што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

Делегација Србије уложила је приговор, што је подржао и Ковачевић у име Републике Српске, након чега је та сесија прекинута и засједање је настављено о другој теми.

Посланик Сабора Хрватске која је данас упућивала директне провокације Здравка Бушић током протеклог рата била савјетник Фрање Туђмана. Напознатија је по томе што су јој брат Звонко и муж Винко у САД осуђени за тероризам. Звонко Бушић осуђен је због отмице авиона и убиства њујоршког полицајца, а њен супруг заједно са још петорицом хрватских националиста за убиства, паљевине и изнуде.

Као дјевојка у Америци је била припадник Хрватског народног отпора, организације коју је након Другог свјетског рата основао Вјекослав Макс Лубурић, усташки командант познат као управник логора Јасеновац у којем су почињени масовни злочини над балканским Јеврејима, Србима и осталим противницима фашистичког режима.

По повратку у Хрватску из Америке, она је била и хрватски посланик у Европском парламенту, као и државни секретар у Министарства спољних и евроспких послова Хрватске.