latinica  ћирилица
13/06/2024 |  08:27 ⇒ 16:04 | Аутор: sputniknews.com

Њемачка постала нова Мађарска: Медији јављају да Берлин блокира нове санкције Русији

Њемачка влада блокира усвајање новог пакета санкција ЕУ против Русије, који има за циљ јачање контроле над заобилажењем рестриктивних мјера, а односи се и на извоз руског течног природног гаса, преноси агенција ДПА, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Као одлучујући разлог зашто пакет санкција још није усаглашен, они су навели "сумње и жеље Берлина да се унесу амандмани".

- У посљедње вријеме ствара се осјећај да је Њемачка постала нова Мађарска - цитира агенција саговорника, који је говорио о бројним случајевима када је Будимпешта блокирала процес доношења санкција против Руске Федерације.

Како подсјећа агенција, главни циљ нових санкција требало би да буде сузбијање заобилажења раније донетих рестриктивних мјера, између осталог реч је могућности руске одбрамбене индустрије да купује западне технологије.

Други циљ биће извоз руског течног гаса. ЕУ жели да забрани коришћење европских лука за слање бродова са руским течним гасом у треће земље.

Немачка је пре свега забринута због прве компоненте будућег пакета санкција, рекле су агенцији европске дипломате. Тако Берлин захтијева да се предложена нова мјера за позивање на одговорност страних филијала предузећа због кршења режима санкција у потпуности искључи из нових санкција, или да се њено дејство ограничи само на компаније које производе одређену робу.

У Њемачкој страхују да би у супротном њемачким компанијама могла бити нанета штета, пише агенција. Њемачке власти такође сматрају неке мјере претјераним и желе да их ублаже, попут ограничења коришћења руског платног система.