latinica  ћирилица
13/06/2024 |  08:44 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Кина: ЕУ иде у "погрешном смјеру" увођењем царина

Пекинг се нада да ће ЕУ преиспитати одлуку о увођењу царина на кинеска електрична возила и промијенти кретање у "погрешном смјеру" у заштити своје аутомобилске индустрије од конкуренције, наводи кинеска државна новинска агенција Синхуа.
Застава Кине (Фото: EPA/CLEMENS BILAN) -
Застава Кине (Фото: EPA/CLEMENS BILAN)

Реаговање Кине и других укључених у спор, укључујући европске и кинеске произвођаче аутомобила, указује на јасно противљење одлуци ЕУ и жељу да се ситуација деескалира.

Кина је саопштила да ће предузети мјере да заштити своје интересе након што је Европска комисија објавила да ће од јула увести додатне царине до 38,1 одсто на увезене кинеске електричне аутомобиле.

- У свјетлу њихових економских структура и саме величине, за Кину и ЕУ најбоље је када су удружене у главним економским и трговинским питањима - наводи Синхуа у коментару.

У тексту се додаје да се кинеска страна "нада да ће ЕУ озбиљно преиспитати своју одлуку и престати да се креће у погрешном смјеру".

Пекинг је одбацио аргумент ЕУ и САД да кинеска индустрија електричних возила угрожава стране произвођаче аутомобила кроз субвенционисани извоз.

Кина сматра да ће царине успорити ширење употребе електричних возила, угрозити циљеве у борби против климатских промјена и повећати трошкове за потрошаче.