latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:24 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Старовић: О статусу Космета могу директно одлучивати само Срби и Албанци

Министар за рад, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић изјавио је да о статусу Косова и Метохије могу одлучивати директно само Срби и Албанци, јер уз било какво посредовање ЕУ или неког трећег страног фактора неће бити могућности да се око тог питања озбиљно разговара.
Немања Старовић (Фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Немања Старовић (Фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

Старовић је рекао да су сви свједоци једног обрасца који вријеђа здрав разум, а то је да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти прибјегава одређеним једностраним мјерама као што су милитаризација сјевера, забрана промета робе произведене у централној Србији, забрана коришћења динара и тако даље, при чему услиједи кратка реакција Квинте и ЕУ и ништа се не ријеши.

- Сваки пут Курти заведе одређене једностране мјере, представници држава Квинте осуде тај потез на том вербалном, реторичком нивоу и издају неколико саопштења. ЕУ као медијатор сазове један или више састанака у Бриселу, на крају саопшти да обе стране нису показале довољно спремности на компромис и на томе се све заврши - навео је Старовић.

Он је додао да те мјере Приштина наставља да спроводи и онда ствар крене из почетка са неким новим једностраним мјерама Куртија.

- То се понавља већ три године, и ма колико били захвални људима из Квинте, који вербално и реторички осуде потез Куртија, ипак чињеница да нема никакве праве реакције у смислу поништавања тих одлука, на крају помало и вређа здрав разум - закључио је Старовић за "Косово онлајн".