latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:31 | Аутор: СРНА

Рунић: Очекујем од надлежних да брзо ријеше случај графита мржње према Србима

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је да од надлежних у Ливањском кантону очекује да ће брзо ријешити случај исписивања графита мржње према Србима и на тај начин показати да су спремни градити добре односе међу народнима у овом кантону, у којем општине са већинским српским становништвом чине више од половине територије.
Ливно, графити на дјечијем игралишту - Фото: СРНА
Ливно, графити на дјечијем игралиштуФото: СРНА

- Ливањски кантон је једини у Федерацији БиХ гдје су се већински вратили Срби и гдје се и 20 година након рата суочавају са националистичким вријеђањима - рекла је Рунићева Срни.

Она је истакла да у Ливну у којем је прије рата живјело више од 30 одсто српског становништва поруке фашистичког садржаја не иду ником на корист, те да је алармантно што се нацистички симболи исписује у близини школа или дјечијих игралишта.

- У ливањску школу данас можда иде једно или ниједно српско дијете. Је ли то порука њему или њој? Насиље у школама и око школа је алармантан проблем у чије се рјешавање требају укључити сви, од породице, учитеља и наставника до институција - нагласила је Рунићева.

На дјечијем игралишту у центру Ливна исписани су графити "Уби Србина" и нацистички симбол кукасти крст.