latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:35 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Објављен књижевни конкурс "Лука Милованов Георгијевић"

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Сребренице објавило је данас књижевни конкурс "Лука Милованов Георгијевић".
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

У оквиру овог конкурса, који је отворен до 15. јула, додјељују се награда за поезију по којој је конкурс насловљен за кратку причу "Звонимир Шубић", новинарска "Бошко Миловановић" и ђачка литерарна "Живан Јовановић".

Ово је шеста година од када сребреничка "Просвјета" организује књижевни збор "Стопама Луке Милованова Георгијевића".

"Просвјета" овај збор организује крајем октобра, а услови конкурса су да су текстови написани на српском језику и ћириличким писмом.

У оквиру ове манифестације додјељује се традиционално годишња стипендија једном студенту из сребреничке општине са најбољим просјеком оцјена током студија.

Овим збором се низом културних и научних догађаја одаје омаж лику и дјелу Луке Георгијевића /1784-1828/, акцентологу, филологу, дјечијем пјеснику и књижевнику, рођеном у Осату код Сребренице.

Георгијевић је током кратког живота, као један од највећих интелектуалаца свога доба, иза себе оставио основе савременог српског писма и правописа, које је Вук Стефановић Караџић усавршио и објавио.

Лукиним књижевним трагом ходио је један заборављени Сребреничанин,књижевник, награђивани приповједач и романописац Звонимир Шубић /1902-1956/, који стварајући у кочићевско-ћоровићевском духу спада у знамените књижевнике у БиХ између два свјетска рата.

Истим стопама су наставили и истакнути сребренички професори, публицисти и културни радници Живан Јовановић /1921-1991/ и Бошко Миловановић /1951-1996/, који су своје животе посветили оснивању, развоју и осавремењавању образовне, културне и информативне дјелатности овог дијела Подриња.

По Георгијевићу, Шубићу и Миловановићу и Јовановићу утврђене су и награде, које се додјељују у оквиру ове манифестације.

Те исте стопе су богато насљеђе стваралаштва и писане ријечи за нове генерације на ходочасном путу за културу, просвјету и духовност, које његује СПКД "Просвјета", из овог мјеста не дозвољавајући да буду заборављени овдашњи културни ствараоци и прегаоци.

Посебан стручни жири за сваку награду оцјењиваће пристигле радове, а побједници ће бити позвани на уручивање награда током одржавања овог збора.

Награда се састоји од гравиране плакете и новчаног дијела. Награђени и похваљени радови биће објављени у часопису за културу, књижевност и умјетност "Сребрни вијенац" чији је издавач сребреничка "Просвјета".

Радове треба слати на адресу СПКД "Просвјета", Миливоја Мичића Л1/19 Сребреница или на електронску адресу prosvjeta.srebrenica@gmail.com.