latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:44 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Привремена истражна комисија: Усвојен извјештај о раду, дио ће бити прослијеђен правосуђу

Привремена истражна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за прибављање информација о раду Комисије за очување националних споменика усвојила је извјештај о раду ове комисије, чији ће дио бити достављен правосудним и истражним органима због сумње да је почињено кривично дјело несавјестан рад у служби.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Предсједавајућа ове комисије Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да је Комисија усвојила закључак да правосудним и истражним органима буде достављен дио извјештаја који се односи на опструкције у именовању извршног функционера и запошљавања особа на основу уговора о дјелу.

- Донијели смо закључак да се упути дио који се тиче злоупотребе запошљавања по основу уговора о дјелу, јер је то и по налазу инспекције радила особа која за то није овлаштена. Ту се ради о утрошку новца, што је проузроковало одређену штету по институцију, а са друге стране имамо жељу да чланови Комисије за очување националних споменика из ФБиХ желе да задрже одређену особу и опструишу процедуру покретања јавног конкурса - појаснила је Бурсаћева.

Она је навела да је извјештај о раду привремене истражне комисије од данас доступан јавности, истичући да су успјели да сниме стање у битној институцији каква је Комисија за очување националних споменика, која је, како је навела, још једна у низу институција у којој су се дешавале злоупотребе и излазак из задатог оквира.

- Као што земља треба да функционише у оквиру свог Устава, закона и Дејтонског мировног споразума, тако и ова Комисија има свој оквир, али нажалост у прошлости смо свједочили и ми смо кроз рад привремене истражне комисије доказали да су масовно изашли из свог оквира - истакла је она.

Бурсаћева је навела да је привремена истражна комисија у свом раду констатовала неколико неправилности по питању опстуркције за покретање процедуре именовања извршног функционера и неправилности у вези са запошљавањом особа на основу уговора о дјелу које је констатовала и Канцеларија за ревизију.

- Међутим, у свом раду привремена истражна комисија је извршила и анализу других активности које Комисија за очување националних спомника у свом досадашњем раду радила, а за које није имала и за које нема упоришпте нити у Анексу осам Дејтонског мировног споразума нити у одлукама Предсједништва БиХ, на основу којих Комисија за очување националних споменика ради и треба да ради - рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, то се прије свега тиче правнотехничке формулације, затим уласка у зону уписивања мјера заштите националних споменика за које Комисија за очување националних споменика нема упориште у важећем законодавно-правном оквиру, као и многе друге ствари које су изашле широко из нечега чиме би се ова комисија требала бавити.

Она је додала да су током рада привремене истражне комисије уочене опструкције чланова Комисије за очување националних споменика из реда бошњачког и хрватског народа, чиме је Комисија дошла у блокаду, јер се мјесецима не усвајају одлуке.

- До тога долази зато што се /чланови Комисије за очување националних споменика из ФБиХ/ опиру да примијене оно што је написано у актима, прије свега у одлукама Предсједништва и Акенсу осам Дејтонског споразума - закључила је Бурсаћева.

Овај извјештај биће достављен Дому народа Парламентарне скупштине БиХ уз закључак да га Дом у цјелини прослиједи истражним и правосудним органима у БиХ.

Упућивањем ивзјештаја, привремена истражна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за прибављање информација о раду Комисије за очување националних споменика завршила је свој рад.