latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:48 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Нови Град: Талентована Крстина Чулић за осам година завршила основну школу

Талентована четрнаестогодишња дјевојчици из Новог Града Крстина Чулић основну школу завршила за осам година. Сада је у дилеми коју средњу школу да упише. Жељела је да се школује у Приједору, али би тада морала путовати 50 километара до школе. Међутим, општинска управа у Новом Граду, спремна је да помогне Крстини и њеној породици.
Крстина Чулић - Фото: РТРС
Крстина ЧулићФото: РТРС

Прије поласка у школу Крстина Чулић из Велике Рујишке код Новог Град је савладала писање и читање ћирилице и латинице. Њен таленат открила је њена учитељица Блаженка Адамовић, па је предложила да након четвртог полаже предмете из петог разреда и одмах се упише у шести. Крстина каже није било лако, али је била упорна.

- Није било лако, али сам на крају ипак све завршила - каже Крстина.

Након што је с одличним успјехом завршила основну школу и добила Вукову диплому - Крстина је у могућности да бира коју средњу школу да упише. Жеља јој је била да школовање настави у Приједору, али од куће до школе морала би путовати 50 километара. Стога је неодлучна, можда се опредјели и за Гимназију у Новом Граду.

- Мислила сам да упишем Гимназију, а након тога Технолошки факултет - прича Крстина.

Њена мајка је поносна на њен успјех као и наставнике Основне школе "Свети Сава", што потврђују и ријечи директора Милана Тодића.

- Мени је изузетна част што је Крстина наш ђак. Наравно да смо поносни успјесима и њеним достигнућима - поручио је Тодић.

У општинској управи у Новом Граду изразили су спремност да помогну Крстини и њеним родитељима, који имају још двоје дјеце. При том, само је њихов отац запослен.

- Сигурно да ће општина помоћи Крстини и  на неки начин форсирати ову причу - поручио је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Крстина Чулић је прва ученица Основне школе "Свети Сава" у Новом Граду која је основно школовање окончала прије рока. Очито је њена даровитост дошла до изражаја. Сада је на друштвеној заједници, да јој помогне у даљем школовању.