latinica  ћирилица
13/06/2024 |  12:05 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

"Паметна лопта" на ЕУРО у Њемачкој (ВИДЕО)

Лопта којом ће бити играно ЕП у фудбалу технички је усавршена до перфекције - тако ће офсајди бити непогрешиво одређивани за највише 25 секунди.
Лопта ЕУРО 2024 (фото: EPA/ANNA SZILAGYI) -
Лопта ЕУРО 2024 (фото: EPA/ANNA SZILAGYI)

Служену лопту ЕП у Њемачкој потписује "Адидас", а названа је "Fuzbal libe" - што значи "Љубав према фудбалу".

Лопта је посебна по уграђеном чипу и технологији "Konektid bol" - у њој се налази посебан сензор који цијело вријеме биљежи различите податке (чак 500 у секунди).

Синхронизована је са бројним камерама које се налазе на стадиону и прате позиције свих играча на терену.

Захваљујући подацима који се добију из лопте те праћењу позиција играча на терену, брзо и једноставно може се израчунати тачна позиција свих играча у вријеме додира лопте.

Ти подаци су кључни за доношење одлука о офсајду, па би се свака таква одлука требала доносити пуно брже, а резултати би требали бити у потпуности тачни јер више неће бити мануелног повлачења црте по терену.

За доношење одлука о офсајду у просјеку треба чекати чак 75 секунди, док би "Адидасова" лопта у комбинацији с другим технолошким рјешењима доношење те одлуке требала смањити на само - 25 секунди.

Осим тога, захваљујући овој технологији моћи ће се одмах приказати 3Д анимација ситуације потенцијалног офсајда не само гледаоцима испред малих екрана већ и на семафорима на стадионима.

Доношење брзих одлука о офсајду само је једна од предности уграђеног чипа и технологије.

Како се, захваљујући чипу, детектује сваки додир играча са лоптом, моћи ће се сазнати и да ли је неко дотакао лопту када је ишла према голу те да ли је играч играо руком у казненом простору.

Предности су бројне и управо подаци ове технологије могу одлучити побједника у утакмицама и утицати на пласман екипа на "Евру 2024" - закључују спортски портали.