latinica  ћирилица
13/06/2024 |  12:42 ⇒ 12:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Неприхватљива и нечувена одлука Европског суда правде да казни Мађарску

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је данашња одлука Европског суда правде да казни Мађарску у износу од 200 милиона евра и додатних милион евра дневно због политике миграција нечувена и неприхватљива.
Виктор Орбан - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Виктор ОрбанФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Орбан тврди у објави на платформи "Икс" да је Мађарска кажњена због, како је навео, одбране граница ЕУ.

- Изгледа да су илегални мигранти важнији бриселским бирократама од европских грађана - навео је Орбан.

Мађарска ће морати да плати казну у износу од 200 милиона евра због неспровођења промјена у својој политици поступања према мигрантима и тражиоцима азила, саопштио је данас највиши суд ЕУ, Европски суд правде.

Суд је навео да ће Мађарска, која је раније одбила да изврши судску пресуду из 2020. године, такође морати да плаћа казну од милион евра дневно док у потпуности не примијени предвиђене мјере, пренио је Ројтерс.

Суд ЕУ истиче да Мађарска није предузела мјере да би се ускладила са пресудом из 2020. године у вези са правима подносилаца захтјева за међународну заштиту да остану у Мађарској до коначне одлуке о њиховој жалби против одбијања њихове пријаве, као и протјеривања држављана трећих земаља који илегално бораве у тој држави.

Мађарска влада је раније тврдила да је пресуда из 2020. године спорна јер је већ затворила тзв. транзитне зоне и пооштрила правила која забрањују будућа подношења захтјева за азил.

Европска комисија (ЕК) поднијела је другу пријаву против Мађарске суду ЕУ почетком 2022. године, наводећи да Мађарска није предузела све неопходне мјере да би поступила у складу са пресудом из 2020. године.