latinica  ћирилица
13/06/2024 |  13:30 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Конгресни центар Требиње представљен у Загребу

Архитектонски студио "Неколико" у Загребу je организовао предавање и приредио изложбу на тему Конгресни центар Требиње и још Неколико других тема.
Изложба у Загребу (Фото: Електроривреда Српске) -
Изложба у Загребу (Фото: Електроривреда Српске)

На овом догађају представљено је једно од најуспјешнијих архитектонских рјешења овог студија, које је и однијело побједу на конкурсу Електропривреде Републике Српске - Конгресни центар у Требињу.

- Конгресни центар у Требињу једно је од наших најузбудљивијих рјешења. Централносиметрична љуска зграде с три доминантне остакљене фасаде вертикално се трансформише из трокутне базе на коју је структура ослоњена у форму шестероугла и при крову поновно зрцали у трокутни отисак. Присутан је утисак лебдења нове структуре над шумом - истакли су аутори пројекта.

Гост предавања био и је Иван Рашковић, професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду и предсједник стручног жирија.

Предавању и изложби пројекта који је и највећи архитектонски изазов у овом дијелу регије присуствовала је и делегација Електропривреде Републике Српске.

Конгресни центар чија је површина 30.000 квадратних метара, а инвеститор МХ ЕРС, замишљен је као мјесто друштвене, културне и умјетничке интеракције и социјализације.

Будући комплекс биће центар конгресне и образовне дјелатности, али ће обогатити и културну понуду града стварајући нове услове за одржавање концертних, изложбених, пословних и других садржаја.

Замишљено је буде на локалитету Новог Требиња, јужније од комплекса Град сунца.

То је локалитет од 350 хектара, 25 хектара је намијењено за јавне површине, парк, хотел, конгресни центар, спортска дворана, школа, Дом здравља, вртић и други садржаји, истакао је директор ЕРС, Лука Петровић.

На јавном, отвореном, међународном позиву за израду идејног рјешења Конгресног центра у Требињу пристигло је 39 радова из цијелог свијета.

Прву награду је однио рад загребачког студија Неколико.

Чине га Хрвоје Арбанас, Дора Лончарић, Лука Шен, Мартин Мертз, Марио Пеко и Марио Краљ, а пројект су радили у сарадњи са Марком Гусићем из студија Аргу.