latinica  ћирилица
13/06/2024 |  13:39 | Аутор: СРНА

Ускоро јавни позив за финансирање пројеката за превенцију пожара

Јавни позив локалним заједницама за финансирање пројеката за превенцију пожара на подручју Балкана биће објављен 10. јула, саопштио је шеф тима Пројекта управљања пожарима на отвореном на Балкану Цветан Николовски.
Ватрогасци, илустрација - Фото: ТАНЈУГ
Ватрогасци, илустрацијаФото: ТАНЈУГ

Овај јавни позив биће објављен у оквиру Пројекта управљања пожарима на отвореном на подручју Балкана који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а координише га "Фармахем" из Сјеверне Македоније који дјелује као регионална извршна агенција.

Након састанка ЛФМ мреже у Републици Српској, у оквиру Пројекта управљања пожарима на отовореном на Балкану, чији је организатор Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, Николовски је рекао новинарима у Бањалуци да ће локалне заједнице моћи да имплементирају различите иницијативе.

Савјетник пројекта из "Фармахема" Јасминка Пашалиска Андоновска рекла је Срни да на овај позив могу да се пријаве различити субјекти на локалном нивоу на Балкану са акцентом на подручја која имају високи ризик од пожара.

- Идеја је да локалне заједнице направе пројектну апликацију која ће се фокусирати на превенцију пожара и јачање капацитета локалних заједница да буду спремне на превенцију потенцијалних пожара у будућности - истакла је Андоновска.

Према њеним ријечима, на овај позив могу да се пријаве невладине организације, општине, агенције, јавна предузећа, истраживачке и едукативне установе.

Андоновска је рекла да ће јавни позив трајати 30 дана и да корисници више детаља могу добити на веб-страници "Фармахема".

Виши стручни сарадник за узгој и заштиту шума у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Славко Ступар рекао је новинарима да су велике површине земљишта у Српској необрадиве, јер постоји депопулација становништва.

- Промјена климе показује да постајемо сушан простор који је због пораста температуре у опасности од појаве шумских и пожара на отвореном. Превентивно можемо дјеловати на спречавање пожара јачањем свијести код становништва и казни за намјерно изазивање пожара - рекао је Ступар.

Он је подсјетио да су казне за починиоце пожара од 100 до 1.000 КМ.

Ступар је навео да је у протеклих 20 година Република Српска имала пожарну површину од 193.000 хектара, а евидентиран је и тренд пораста површина и броја пожара.