latinica  ћирилица
13/06/2024 |  14:25 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Кошарац информисао Ђурића да протестна нота не представља званичан став

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац информисао је данас министра иностраних послова Србије Марка Ђурића да протестна нота коју је упутио министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић поводом одржавања Свесрпског сабора не представља званичан и усаглашен став БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Нагласио сам да садржај протестне ноте одражава искључиво лични политички став актуелног министра иностраних послова БиХ, те да је упућивање тог документа у име БиХ неуставно и незаконито, као и да представља узурпацију и злоупотребу овлаштења - истакао је Кошарац.

Додаје да је једини уставно надлежан орган за креирање и вођење спољне политике је Предсједништво БиХ, које није дало сагласност Конаковићу, што није учинио ни Савјет министара БиХ, као орган који проводи политику институција БиХ.

- У име БиХ могуће је говорити искључиво онда када три члана Предсједништва БиХ усагласе став. Све друго је неуставна и незаконита пракса, о чему ћемо наставити да обавјештавамо пријатељске земље у регији, Европи и свијету - додаје Кошарац на друштвеној мрежи "Инстаграм".