latinica  ћирилица
13/06/2024 |  18:40 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

Чека се одлука Суда БиХ о спорном листићу за Дом народа (ВИДЕО)

Суд БиХ још није одлучио по жалби СНСД-а на одлуку ЦИК да поново призна спорни листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Дом народа ПС БиХФото: Уступљена фотографија

Из Суда је одговорено Радио-телевизији Републике Српске да ће јавност о томе бити обавијештена преко веб-странице, не прецизирајући у којем року.

Од одлуке зависи да ли СНСД-у остају четири мандата у Дому народа или ће ЦИК жријебом одлучивати између СНСД-ове Сњежане Новаковић Бурсаћ и ПДП-овог Ненада Вуковића.

Из ПДП-а најављују прекомпозицију власти ако добију свог делегата, а из СНСД-а одговарају да се без њих у власти, БиХ ближи својој коначној тачки.

Као да политичка ситуација није довољно закомпликована усвајањем резолуције о Сребреници, дјеловањем непризнатог Кристијана Шмита и бруталним уплитањем америчке Амбасаде, Суд БиХ би је могао довести до усијања, уколико одбије жалбу СНСД-а и поново у игру уведе гласачки листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине. Ако је пак уважи, четврти делегат остаје у рукама СНСД-а.

- Суд БиХ предузеће све потребне радње да се благовремено обезбиједе процесни услови за одлучивање након чега ће се приступити доношењу одлуке, о чему ће јавност бити обавијештена путем веб странице Суда - навели су из Суда.

ЦИК БиХ је крајем маја поново признала спорни листић ПДП-а за избор делегата у Дом народа који је од Комисије за избор и именовање Народне скупштије Републике Српске проглашен неважећим, након што је крњи Уставни суд утврдио да је повријеђено право слободе избора те странке. При томе им није било мрско да се обрате Суду у коме нема српских судија, кажу у СНСД-у, у којем сада чекају судску одлуку на њихову жалбу.

- Нама свима у Републици Српској је јасно да од дана избора постоји уједињена борба представника опозиције из Републике Српске, дијела међународне заједнице и политичког Сарајева који имају контролу унутар ЦИК-а, да руше народну вољу и покушавају да од губитника направе побједника. То не може да прође - каже Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ.

У ПДП-у су свјесни уколико Суд БиХ прихвати жалбу СНСД-а да је сага са Домом народа завршена. У супротном, Ненад Вуковић би могао да замијени Сњежану Новаковић-Бурсаћ, а то би без сумње довело до покушаја прекомпозиције власти на нивоу БиХ.

- Уколико Суд БиХ одбије жалбу СНСД и уколико методом жријебања мандат дође до ПДП и мене персонално, ми ћемо покренути процедуру разрешења постојећег Савјета министара и покушати тражити нову парламентарну већину у ПС БиХ - каже Вуковић.

Евентуални сценарио према коме би СНСД изгубио четвртог делегата у Дому народа након жријебања у ЦИК, не би срушио већину на нивоу БиХ, сматра лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Мада, признаје, постоји жеља многих да се ствари промијене.

- Не желим да улазим у том, шта ће се десити ни да нагађам. Шта год да се десило, то неће утицати на било какве политичке односе па чак ни пословнички ни формално, али знам да одавно постоји жеља да се неки односи промијене - каже Човић.

Ковачевић поручује да је "без СНСД-а тешко направити било какву причу у Парламентарној скупштини, јер то значи да се прави прича без Републике Српске".

- А ако то желите, само изволите, то ће само да приближи БиХ њеној коначној дестинацији - каже Ковачевић.

У Клуб Срба Дома народа ПС из Народне скупштине прије више од годину и по дана изабрана су четири делегата из СНСД-а и један из СДС-а. Уколико би лутријом у ЦИК и дошло до замјене СНСД-овог са ПДП-овим делегатом, БиХ без сумње ушла би у нову кризу, а поставља се питање шта са законима и осталим актима усвајеним у Дому народа прије евентуалних промјена.