latinica  ћирилица
13/06/2024 |  21:01 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Изложба "Артиквитети" и књижевно вече Душана Поп Ђурђева

Изложбом "Артиквитети" и књижевном вечери Душана Поп Ђурђева, књижевника и дугогодишњег директора Змајевих дечијих игара, у Зворнику је настављен Међународни фестивал хумора и сатире "Крива Дрина".
Фестивал хумора и сатире - Фото: СРНА
Фестивал хумора и сатиреФото: СРНА

Аутор изложбе "Артиквитети" – или креативно читање поезије која се гледа Ђурђев рекао је Срни да је у начину размишљања дјеце у 21. вијеку, нажалост, важнија слика од ријечи.

- То је давно рекао Душко Радовић, када је као телевизијски човек радећи емисију "Слово на слово" приметио да је будућност да се више гледа, него што ће се читати. Нажалост, упрво смо дошли до тога - рекао је Ђурђев.

Према његовим ријечима, ако младим људима немате шта да повјерите, онда им се придружите и покушајте на неки начин да им ставите књигу у руке.

- Правио сам ту комбинацију текста и слике које су мало карикиране на неки начин, које имају свој наслов - рекао је Ђурђев и додао да дјеца, када виде наслов и погледају слику, то повежу асоцијацима и дођу до неког свог рјешења.

Према програму фестивала, сутра ће бити одржано финално вече афоризама и уручена награда "Златна вијуга" за најбољег афористичара.

Селектор Фестивала "Крива Дрина" Станислав Томић рекао је да ће на финалној вечери наступити 10 афористичара из Србије, Сјеверне Македоније, Хрватске, Црне Горе и Републике Српске, док један учесник долази из Цириха.

Водитељ фестивалског програма је Дејан Грујић, уредник Радио-телевизије Србије, глумац и новинар.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Зворник, а организатор зворничка Народна библиотека и музејска збирка.