latinica  ћирилица
14/06/2024 |  07:28 ⇒ 14:38 | Аутор: sputniknews.com

Кнежевић: На Свесрпском сабору послате поруке о јединству српског народа

Председник црногорске Демократске народне партије Милан Кнежевић рекао је да му је част што је био на Свесрпском сабору у Београду и да су са тог скупа послате поруке о јединству српског народа и потреби да се разговара са свим народима на Балкану.
Сједница Владе Српске и Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Сједница Владе Српске и Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

- Тамо смо говорили Андрија Мандић и ја, послали смо веома коректне поруке које иду у правцу не само јединства српског народа, него и потребе да разговарамо са свим народима на Балкану - рекао је Кнежевић.

Он је саопштио да Црну Гору види као као самосталну, међународно признату државу, која "не смије да води антисрпску политику".

Кнежевић је рекао и да резолуција о геноциду у Јасеновцу треба да буде прва на дневном реду сједнице црногорске скупштине, а да након тога на ред треба да дође и иницијатива премијера Милојка Спајића за разрјешење министра правде Андреја Миловића.

- Ако неко мисли да ће ДНП гласати по аутоматизму, онда је у грдној заблуди. Суспендовали смо подршку Влади Милојка Спајића, предуслов је изгласавање резолуције о геноциду у Јасеновцу, али свакако желимо да чујемо образложење и разлоге премијера зашто иницира смјену Миловића и да ли они кореспондирају нашим захтјевима и образложењима које смо саопштавали раније - рекао је Кнежевић.

Он је рекао да очекује да ће питање резолуције о Јасеновцу до краја јуна доћи на дневни ред и да је о томе разговарао са предсједником Скупштине Црне Горе и Нове српске демократије Андријом Мандићем.

- Волео бих да то буде 28. јуна, за Видовдан и да симболички пошаљемо поруку да се у Јасеновцу десио незапамћени геноцид, који многи покушавају да релативизују и изједначе са неким злочинима - додао је Кнежевић.

Он је рекао да не види зашто би та резолуција правила штету Црној Гори, ако буде усвојена у Парламенту.

Кнежевић је рекао да је то идеја коју је подржао црногорски премијер Спајић, кад је рекао да ће Црна Гора гласати за резолуцију о Сребреници и да нема ништа лоше у томе да се Хрватска "суочи са геноцидном прошлошћу њених предака из НДХ".

Истакао је да жели да он и ДНП буду дио црногорске Владе.

- Али, ако треба да будемо министри и да климоглавимо, да прогутамо све ово што је противно интересу српског народа у Црној Гори, нећемо бити дио приче - додао је Кнежевић у интервјуу за Вијести.