latinica  ћирилица
14/06/2024 |  13:17 | Аутор: РТРС

Први уписни рок у средње школа за одличне ученике 17. јуна

Први уписни рок у средње школе у Републици Српској за одличне ученике, који имају 60 и више бодова, почеће у понедјељак, 17. јуна, а резултати ће бити објављени 20. јуна. Идуће школске године у први разред предвиђен је упис за 10.197 ученика. Уписивање свршених основаца у прве разреде средњих школа обављаће се и у јулском уписном року. Дефицитарна занимања биће и ове година стипендирана од локалних заједница и Владе Српске.
Средњошколци - Фото: РТРС
СредњошколциФото: РТРС

Свршени основци који имају мање од 60 бодова са уписом у чеворогодишње и трогодишње школе почињу 24, а завршавају 26.јуна. За кандидате који се не упишу у првом уписном року, биће организован и други уписни рок, нагласила је за Радио Републике Српске начелник за средње стручно и образовање одраслих у ресорном министарству, Тијана Рађевић Дрљача.

- Пријем докумената у овом року ће се обавити од 1.јула до 3. јула. Резултати ће бити обајвљени 5. јула а други термин уписа је од 8. јула до 12. јула. Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста - поручила је Рађевић Дрљача.

Једна од новина у новој школској години је увођење огледног спортског одјељења у Гимназији у Бањалуци, истакла је начелник за опште средње и умјетничко образовање, Сања Рачић и додала да се упис у умјетничке школе од ове године разликује у односу на претходне, јер је уведен посебан испит.

- Посебан испит полажу сви кандидати без обзира да ли су претходно завршили основну музичку школу. На посебном испиту кандидат може остварити највише 100 бодова. Да би се ученик рангирао за упис у умјетничке школе, потребно је да на овом испиту оствари најмање 50 бодова - нагласила је Рачићева.

Као и ранијих година , дефицитарна занимања, која су потреба тржишту рада биће стипендирана од локалних заједница и Владе Српске, потврдила је Тијана Рађевић Дрљача.

- Нека од најчешћих занимања која су дефинисана као дефицитарна су бравар-заваривач, у струци Машинство и обрада метала, затим електроинсталатер, у струци Електротехника електричар, конобар и кувар – у струци Угоститељство и туризам. У наредној школској години у 28 локалних заједница стипендираће се занимања која су дефинисана као дефицитарна, а укупно их је 15 - каже Рађевић Дрљача.

У средњим школама у Бијељини понуђена занимања прилагођена су потребама тржишта рада нагласио је за Радио Републике Српске предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина, Душко Ђурић. О највећем интересовању будућих средњошколаца каже:

- Све је већи интерес ученика за трогодишње школовање, јер то су најчешће занимања која недостају тржишту рада у Републици Српској - каже Ђурић.

Све је спремно за упис у средње школе и на подручју Источно-херцеговачке регије, гдје ће будућим средњошколцима бити понуђена и нова занимања нагласила је предсједник Актива директора средњих школа ове регије, Душанка Бабић.

- Од школске 2024/25 године у Требињу ново занимање - угоститељски техничар и архитектонски техничар, док је у Невесињу ново занимање – техничар електоренергетике - истакла је Бабићева.

План уписа ученика у средње школе и у другим локалним заједницама широм Српске није се знатно мијењао у односу на прошлу годину. Ове године основну школу завршило је 9.000 ученика, а у први разред средње школе наредне школске године предвиђен је упис више од 10.000 ученика.