latinica  ћирилица
14/06/2024 |  14:35 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Кошарац: Интернационални карактер сајма показује да је Српска кредибилно мјесто

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да интернационални карактер 16. Сајма "Дани малине" у Братунцу показује да је Српска кредибилно мјесто за савремене теме и организовање оваквих привредних догађаја.
Сташа Кошарац на сајму "Дани малине" - Фото: СРНА
Сташа Кошарац на сајму "Дани малине"Фото: СРНА

Кошарац, који је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, каже да Сајам потврђује и исправност политике Републике Српске и локалног нивоа јер се толико година успјешно организује пољопривредна производња и расту прерађивачки капацитети, а само у овој општини се произведе више од 2.000 тона малине.

Он каже да је то видљив начин јасне и исправне политике Републике Српске и општине Братунац.

- Ако се присјетимо Самита енергетике, привреде и ево сада и пољопривреде, то говори да интернационални партнери препознају политике Републике Српске на међународном плану и потребу да се у Српској о тим питањима говори, а то потврђује њену снагу - рекао је Кошарац након отварања 16. Сајма "Дани малине" .

Према његовим ријечима, на заједничком нивоу БиХ ради се у складу са надлежностима с тим да је Министарство спољне трговине и економских односа у координацији са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске и другим институцијама и афирмише важне пројекте из области пољопривреде.

Он је рекао да се планира реализација нових пројеката у области пољопривреде са међународним организацијама и изразио незадовољство неравноправним тертманом имплементације досадашњих пројеката на подручју Републике Српске у односу на ФБиХ и то жели да промијени и доведа у равноправан положај, што се већ чини не желећи да се заустави развој Федерације.

- Наши произвођачи и прерађивачи су спремни да учествују у имплементацији одређених међународних пројеката у БиХ што би сигурно упослило наше капацитете и производњи и прераду довело на виши ниво. Ми цијенимо да земља која има довољно енергије и хране, има перспективу и стабилност - каже Кошарац.

Он је позвао пољопривреднике за аплицирају на пројекте које Српска реализује са Владом Мађарске као и за најављени нови пројекат из Бјелорусије.

Кошарац сматра да је пољопривреда значајан сегмент развоја Републике Српске чему ће институције са заједничког нивоа дати допринос као и организовању сајамских манифестација.

- Цијена малине зависи од тржишта и заједничке институције на то не могу утицати, али сви нивои власти могу помоћи подстицајним мјерама и потписивањем нових међународних уговора за извоз малине на чему се стално ради - закључио је Кошарац.