latinica  ћирилица
14/06/2024 |  14:46 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Маричић: Рок за покретање поступка иницијалне фискализације истиче у понедјељак

Пореска управа Републике Републике Српске подсјећа обвезнике да рок за покретање поступка иницијалне фискализације прве групе обвезника нове фискализације у Српској истиче у понедјељак, 17. јуна, те их позива да то изврше и тако избјегну евентуалне санкције.
Нова фискална каса - Фото: Уступљена фотографија
Нова фискална касаФото: Уступљена фотографија

Директор Пореске управе Српске Горан Маричић рекао је да је Законом о фискализацији прописана прекршајна одговорност за обвезнике фискализације који у задатом року не покрену поступак иницијалне фискализације, саопштено је из Пореске управе.

- Покретање поступка иницијалне фискализације је врло једноставно. Све што је потребно је да Пореској управи поднесете пријаву за регистрацију пословног простора, захтјев за издавање безбједносног елемента и захтјев за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације - навео је Маричић.

Појаснио је да се све пријаве подносе електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске.

Маричић је нагласио да је предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације да обвезник са Пореском управом има закључен уговор о кориштењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлаштеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја.

Према његовим ријечима, првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације, односно они који су и до сада били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга постојећим фискалним касама.

Маричић је нагласио да ту припадају и они који су регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета фискалном касом до дана објављивања јавног позива за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника фискализације, који је објављен 17. априла и садржи обавезе обвезника фискализације, оператера фискалног система и Пореске управе, као и рокове.

Пореска управа Републике Српске још једном подсјећа да сва потребна упутства и обрасце потребне за прелазак на нови систем фискализације обвезници могу пронаћи на интернет страници ове управе.