latinica  ћирилица
14/06/2024 |  15:04 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Додик: Срби и Јевреји уједињени заједничком историјом страдања

Срби немају заједничке интересе са муслиманима, а иста ситуација је и у Израелу који је основан како би се Јеврејима омогућило да се врате коријенима, када је, након свега што су прошли у Холокаусту, признато њихово право да имају своју државу, изјавио је предсјендик Републике Српске у интервјуу за Јерусалим пост.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Он је нагласио да је "повратак коријенима праћен идејом да ће Арапи пристати да живе у миру и толеранцији са Јеврејима, али се испоставило да то није могуће".

- Срби су одувијек разумјели Израел. Срби и Јевреји су уједињени заједничком историјом страдања. Нијемци су у 20. вијеку убили 50 одсто српских мушкараца у два свјетска рата. Сада је Њемачка поново ту да влада над нама. Наравно, ми то не можемо прихватити. Чини се да су Нијемци ти који су заинтересовани за релативизацију Другог свјетског рата - рекао је Додик и напоменуо да се у њемачком естаблишменту и властима налазе потомци СС официра и других људи који су били на високим функцијама током рата.

Као примјер је навео породичну историју њемачке министарке спољних послова Аналене Бербок, алудирајући на писање њемачких медија да је дјед Бербокове био одани нациста, борио се као официр на Источном фронту и добио одликовање нацистичког режима 1944. године.

- Нијемци сада желе да се оперу од злочина за које су одговорни њихови преци, од злочина геноцида које су починили, укључујући Холокауст. Како је могуће да се одвојен случај као што је Сребреница сматра геноцидом? Суд никада није изнио доказе о тачном броју људи који су тамо убијени, а сада резолуција УН тај догађај подиже на универзални ниво - истакао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да Срби неће обиљежавати овај дан сјећања на догађаје у Сребреници 1995. године, о којем су одлуку донијеле УН.

- Не постоји међународни дан сјећања на жртве истребљења у Јасеновцу гдје су Хрвати и Муслимани, који су сарађивали са нацистима, убили између 200.000 и 500.000 људи, већином Срба, као и неколико десетина хиљада Јевреја. Постоје земље које стоје иза ове иницијативе самоочишћења. Муслимани су покорили Европу, а затим су постали политичка сила у разним земљама. Ту реалност узимају у обзир тренутне власти Њемачке и Француске. Оне мисле да ће удварањем муслиманској јавности у својим земљама успјети да их смире. Запад је сада одабрао да оно што се дешава у Појасу Газе искористи за промовисање наратива муслиманског мучеништва - навео је Додик.

Додик је нагласио да је он против ратова.

- Призори убијања дјеце и цивила су болни. Када бих имао ту могућност, ја бих елиминисао све терористе и оне који узрокују патње других. Међутим, свијет другачије функционише. Сада све само занима шта се догађа у Гази док у потпуности игноришу ужасни чин убиства које је починио Хамас 7. октобра, само због мржње према Јеврејима. Они су убијали дјецу, тинејџере, људе који су спавали, који нису вјеровали да се то њима дешава. То се не може поредити са оправданим одговором Израела - нагласио је Додик

Он је навео да постоје људи који не воле Израел и сада покушавају да искористе ситуацију да рашире све врсте наратива о томе шта се догађа. Додао је и да њега не воле на Западу јер увијек говори директно оно што мисли.

- Али ако погледамо историју, никада није постојао миран суживот Палестинаца и Јевреја, као што то није могуће овдје, у БиХ, између муслимана и Срба - закључио је предсједник Српске.