latinica  ћирилица
14/06/2024 |  15:16 ⇒ 15:24 | Аутор: Агенције

Орбан: ЕУ бирократе раде како им Сорош каже

Казну за непоштовање правила о прихватању миграната наредио је суд Европске уније у Луксембургу, а њиме управља амерички милијардер Џорџ Сорош, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан, коментаришући јучерашњу одлуку Европског суда правде и казну коју Брисел очекује да ће Мађарска платити.
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE)

Суд је, подсjетимо, одлучио да казни Мађарску у износу од 200 милиона евра, а Будимпешта би, према одлуци суда, такође, требало да исплаћује милион евра дневно због непоштовања претходних одлука суда, које се тичу општеевропских правила о пријему миграната на континент.

У питању су одлуке из претходних година када је суд пресудио против Мађарске због њених оштрих ограничења за мигранте.

- Ову одлуку (од јуче) донио је суд Џорџа Сороша. Опште је познато да је 'бриселски балон' пун Сорошевих људи. То важи за Европски парламент, Европску комисију и суд - изјавио је Орбан данас за радио станицу "Кошута".

Сорош, према његовим ријечима, има стари план да у Европу сваке године довози по милион миграната како би се "измијенио традиционални хришћански европски изглед континента", те Европа претворила у "континент са мјешовитим становништвом". Како би то постигао, милијардер европским земљама даје кредите и тако финансира мењање структуре европског континента, објаснио је премијер Мађарске.

Ипак, Будимпешта не планира да исплати ову казну, а неће ни промијенити своју миграциону политику, истакао је Орбан.

Противљење мађарској миграционој политици почело је, подсјетимо, 2020. године када је суд ЕУ указао да се низ мађарских закона о пријему миграната не поклапа са европским.

Суд је пресудио против Будимпеште и указао да све државе ЕУ морају да се придржавају његових одлука, јер, у супротном, могу бити изречене финансијске мјере.

Извор: rt.rs