latinica  ћирилица
14/06/2024 |  16:22 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Европол координисао операцију фокусирану на веб странице којима управљају терористи

Европол данас објављује резултате једногодишње истраге чији су циљ биле веб странице којима управљају терористи и чија је кулминација ове седмице била фокусирана на обарање тих страница.
Европол - Фото: РТРС
ЕврополФото: РТРС

Десет земаља је удружило снаге са Европолом у заједничкој акцији са циљем прекидања пропагандних активности на интернету које су спроводиле терористичке организације, чији су мотиви били вјерски и политички широм идеолошког спектра.

Овај заједнички подухват, познатији као операција HOPPER II, имала је за циљ средства кључна за онлајн ширење терористичке пропаганде, укључујући и средства која користе тзв. Исламска Држава, Ал Каида и групе које са њима сарађују, те организација Hay’at Tahrir al-Sham.

Посебан циљ операције биле су веб странице којима управљају терористи у сврху ширења терористичке пропаганде, да би се тако ограничиле могућности терористичких организација да регрутују, радикализују и мобилишу регруте преко интернета.

Ове седмице, Европол је упутио препоруку према пружаоцима услуга хостинга да уклоне 13 веб страница које шире терористичку пропаганду. Овај корак услиједио је након запљене четири сервера у Румунији, Украјини и на Исланду у току истраге те уклањања повезаних веб страница.

Постоји могућност да ће се појавити копије домена уклоњених страница којима би управљали терористи, насилни екстремисти и они који их подржавају.

Овом операцијом координише Истражна интернет јединица EУ (ЕУ ИРУ) у оквиру Европоловог европског Центра за борбу против тероризма. У операцији учествују органи за спровођење закона из Албаније, БиХ, Данске, Њемачке, Исланда, Молдавије, Румуније, Републике Словачке, Украјине и Уједињеног Краљевства.

Операција HOPPER II се одвијала паралелно са операцијом ALMUASASA, коју је спроводила шпанска полиција (Guardia Civil) уз подршку Европола, а чији је циљ био интензивирање прекида пропаганде широм терористичког идеолошког спектра.

Одговор на пријетње које представљају веб странице којима управљају терористи

Ова операција представља кључни дио текућих активности ЕУ ИРУ у борби против веб страница којима управљају терористи и насилни екстремисти, а које служе као кључне платформе за ширење насилних идеологија.

Ове странице омогућавају терористичким организацијама и насилним екстремистима да заобиђу побољшано управљање и напоре за уклањање са главних пружалаца интернет услуга, те на тај начин обезбиједе упоран опстанак у интернет простору.

Поменуте странице се не користе само за ширење пропаганде и подстицање на насиље, него и за регрутовање нових чланова, прикупљање средстава и координисање напада. Садржаји ових страница често укључују упутства за прављење експлозива као и материјале за радикализају и мобилизацију појединаца.

Идентификација, означавање, истраживање и укидање ових веб страница постала је главна активност ЕУ ИРУ кроз техничко рјешење које је развио Европол – ЕУ Платформа за нелегални садржај на интернету (PERCI).

Јединствени систем за омогућавање препорука и наређења за уклањање

На захтјев Европске комисије, Европол је развио техничко рјешење које омогућава спровођење Регулативе о терористичким садржајима на интернету (TCO Regulation - (EU) 2021/784), коју су усвојиле државе чланице.

Ова Регулатива, која је ступила на снагу у јуну 2022. године, омогућила је правни оквир према којем су пружаоци услуге хостинга обавезни да уклоне терористичке садржаје у року од сат времена од зампримања наређења о уклањању од одговарајућег органа неке од земаља чланица.

Регулатива се примјењује на све пружаоце услуге хостинга који дјелују у ЕУ, укључујући и пружаоце услуга хостинга за друштвене медије, те услуге дијељења снимака, слика и звучних записа.

Европол омогућава јединствени систем који повезује све државе чланице ЕУ са пружаоцима услуге хостинга. Позната као PERCI, овом платформом управља ЕУ ИРУ, те се користи за издавање и пренос наређења за уклањање.

У оквиру операције HOPPER II, PERCI је имао кључну улогу у централизацији и координисању преноса препорука према пружаоцима услуге хостинга, те је на тај начин омогућио усклађивање истражних приоритета.

Сљедећи органи су учествовали у операцији HOPPER II:

- Албанија: Државна полиција (Policia e Shtetit)

- БиХ: Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), Министарство унутрашњих послова Републике Српске

- Данска: Безбједносна и обавјештајна служба Данске (Politiets Efterretningstjeneste)

- Њемачка: Федерална канцеларија криминалистиче полиције (Bundeskriminalamt)

- Исланд: Државни повјереник исландске полиције и Полиција Града Рејкјавика

- Молдавија: Државни инспекторат за истраге и Служба за информациону безбједност Молдавије

- Румунија: Обавјештајна служба Румуније (Serviciul Roman de Informatii)

- Република Словачка: Јединица за борбу против тероризма

- Украјина: Безбједносна служба Украјине (Служба безпеки України)

- Уједињено Краљевство: Служба полиције за борбу против тероризма