latinica  ћирилица
14/06/2024 |  16:29 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

МУП Српске партнер Европоловој истрази уклањања веб страница којима управљају терористи

Министарство унутрашњих послова Републике Српске учествовало је у Европоловој једногодишњој истрази чији су циљ биле веб странице којима управљају терористи и чија је кулминација ове седмице била фокусирана на обарање тих страница, а која се проводило од стране полицијских агенција десет европских земаља, саопштено је из МУП-а Српске.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Операција HOPPER II је усмјерена на прекидање пропагандних активности на интернету које су спроводиле терористичке организације чији су мотиви били вјерски и политички широм идеолошког спектра да би се тако ограничиле могућности терористичких организација да регрутују, радикализују и мобилишу регруте преко интернета.

Ове седмице, Европол је упутио препоруку према пружаоцима услуга хостинга да уклоне 13 веб страница које шире терористичку пропаганду. Овај корак услиједио је након запљене четири сервера у Румунији, Украјини и на Исланду у току истраге те уклањања повезаних веб страница, наводи се у саопштењу.

Постоји могућност да ће се појавити копије домена уклоњених страница којима би управљали су терористи, насилни екстремисти и они који их подржавају.

Овом операцијом координише Истражна интернет јединица EУ (EU IRU) у оквиру Европоловог европског Центра за борбу против тероризма. У операцији учествују органи за спровођење закона из Албаније, БиХ, Данске, Њемачке, Исланда, Молдавије, Румуније, Републике Словачке, Украјине и Уједињеног Краљевства.

Ова операција представља кључни дио текућих активности ЕУ ИРУ у борби против веб страница којима управљају терористи и насилни екстремисти, а које служе као кључне платформе за ширење насилних идеологија, a iдентификација, означавање, истраживање и укидање ових веб страница постала је главна активност ЕУ ИРУ кроз техничко рјешење које је развио Европол – ЕУ Платформа за нелегални садржај на интернету (PERCI).