latinica  ћирилица
14/06/2024 |  17:19 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

"САД брину само о сопственим интересима и зато игноришу ирански утицај у БиХ"

САД су ћутале о иранском присуству у БиХ током рата, пошто су Иранци тада радили против Срба, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за Јерусалим пост и подсјетио да је Амбасада Ирана током рата у БиХ имала 480 запослених, те да је у том смислу била највећа амбасада у БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Сви запослени у Амбасади у том периоду били су шпијуни. Америка не само да је ћутала о том огромном иранском присуству већ је, заправо, била сагласна с тим, пошто су Иранци радили против нас Срба. Иранци су овдје чак имали камп у којем су обучавали муџахедине, међу којима су људи који су извршили напад на САД 11. септембра 2001. године. Американци су тек тада почели нешто да раде против иранског присуства овдје - рекао је предсједник Српске.

Он је оцијенио да САД само брину о сопственим интересима и да зато игноришу ирански утицај у БиХ, те поручио да му је заправо жао Америке.

- То је и даље велесила која је прије 30 или 40 година имала подршку широм свијета, уз изузетак неколико екстремних муслиманских земаља. Онда су они одлучили да растуре Југославију и Совјетски Савез и да створе ЕУ. Погрешно управљање кризама, које су створене овом политиком, довело је до непријатељства према САД широм свијета - оцијенио је предсједник Српске.

Додик је навео да је он лично одрастао уз бројне вриједности америчког друштва.

- Слобода, људска права, приватне иницијативе, владавина права, НБА. А онда је Америка, имајући ове вриједности, дошла у мој регион и почела да нам намеће неразумне ствари. Немогуће је наметнути амерички модел било гдје у свијету. Резолуција о Сребреници би добила знатно већу подршку у Генералној скупштини УН да су САД прије 15 година рекле да је кључно да се она усвоји. Данас, уз све напоре које су уложиле САД и ЕУ, само 84 земље су подржале резолуцију. Моћ Америке слаби - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, предсједник САД Џозеф Бајден изградио је своју политику на лажима о Србима.

- Бајден се није извинио за лажи које је ширио о броју муслимана које су убили Срби. Који амерички предсједник се извињава? То се не догађа. Ми Срби сносимо посљедице његових лажи - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да није учествовао у рату у БиХ као војник, већ је био политичар опозиције и да га нико не може оптужити за националистички шовинизам.

- Жао ми је што се Југославија распала, али то се догодило. Размијем да смо Хрватима дали државу у којој су већина, као и Словенцима. Али зашто су створили БиХ са муслиманском већином? Није требало да нас присиљавају на свој начин живота. То овдје не функционише - поручио је Додик.

Додик је навео да када говори о САД, заправо говори о политичкој елити у тој земљи, уз напомену да има бројне добре и искрене пријатеље у Америци, као и међу муслиманима.

- Лажи о ономе што се дешава у БиХ током мандата бившег предсједника САД Била Клинтона служиле су као полазна тачка за политичке каријере неколико стотина званичника америчких власти, углавном демократа. Прилично смо сити начина на који се Американци овдје понашају. Ако САД желе да врате своју позицију овдје, њихово руководство треба да дође и каже да ће поштовати вољу народа и да ће они који провоцирају рат имати проблема са Вашингтоном. Нека кажу: "Ако желите да живите заједно, то је у реду. Ако не - мирно се разиђите." Само ће тако вратити своју величину. Али чини ми се да Американци немају довољно моћи да то учине и да не маре заиста за оно што ја говорим - изјавио је Додик.