latinica  ћирилица
14/06/2024 |  17:48 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Све што је до њега дао је, извојевао слободу Српској и Бањалуци - генерал Момир Талић (ВИДЕО)

Што је било до човјека учинио си и више од тога. Остало је било до судбине - ријечи су са надгробног споменика генералу Момиру Талић.
Изложба ордења Момира Талића - Фото: РТРС
Изложба ордења Момира ТалићаФото: РТРС

Животни пут генерала почео је из родне Пискавице. Након завршене основне школе одлази у војне школе, завршава Војну академију, био је официр Југословенске народне армије. Промијенио је више гарнизона, од Београда, Марибора, Ваљева, а пред почетак ратних збивљања долази у своју Бањалуку на дужност начелника штаба Петог корпуса.

Прича породице Талић личи на многе приче српских породица ако поредимо период од 1941. до 1945. године и од 1991. до 1995. године, причу почиње виши кустос за историју Републике Српске Остоја Раилић.

О генаралу Талићу његови сарадници и савременици говорили су као о добром човјеку мирне нарави, али са одлучним потезима командовања када је приоритет било стварање државе.

Прошле године Музеј Републике Српске добио је дио заоставштине генерала Момира Талића захваљујући историчару Остоји Раилићу који се обратио породици Талић и који вриједно прикупља грађу историје Српске

Кључ града Бањалука, са Повељом "Почасни грађанин града Бањалуке" постхумно је ове године добио генерал Момир Талић. То је велико признање, прије свега за генерала, а затим и за породицу. То је знак да ни град Бањалука, који је он толико волио, а ни грађани Републике Српске не заборављају колики је значај његовог дјела и свега онога што је урадио за Српску, рекао је син генерала,Момир Талић.

Бањалучанин, херој одбрамбено-отаџбинског рата, херој Републике Српске, војсковођа Војске Републике Српске-генерал Момир Талић, вјерујем да је поносан на све оно што данас радимо и његујемо, поносно истиче историчар Остоја Раилић.