latinica  ћирилица
14/06/2024 |  18:46 ⇒ 22:16 | Аутор: СРНА

Додик: Европска економија се руши без руских ресурса

Европска економија се руши без руских ресурса, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

- Шта је Европа без руских ресурса? Данас видимо одговор. Нема више јефтиног руског гаса или других ресурса, а европска економија се руши - рекао је Додик за лист Џерусалем пост.

Додик је истакао да је у интересу САД да спријече сарадњу Европе и Русије, пошто та веза ствара озбиљну конкуренцију за Америку.

Предсједник Српске сматра да је Европа главна жртва тренутног сукоба у Украјини, да због тога рапидно губи своју важност и да је предсједник Русије Владимир Путин морао да заштити свој народ.

Говорећи о Украјини, Додик је подсјетио да је та земља историјски била дио Русије, те да ју је створио Совјетски Савез.

Додик је напоменуо да је предсједник СССР-а Никита Хрушчев дао Кримско полуострво Кијеву, те да је то тада био безначајан потез, с обзиром да је Украјина била дио Совјетског Савеза.

- Руси нису предвидјели да ће доћи до сукоба са Украјином. То је био случај до 2014. године, када је постало јасно да су актуелне друге агенде - навео је Додик.

Додик је подсјетио да је Путин на Минхенској безбједносној конференцији 2007. године упозорио да се мора зауставити ширење НАТО-а и да неће дозволити да се то деси на територијама одакле се Русија може напасти пројектилима.

- Запад је потпуно игнорисао Путинове ријечи. Током 2014. године у Украјини смо видјели успон екстремне деснице против законито и демократски изабраног предсједника. Путин је покушао да спријечи рат и пристао је на Мински споразум како би зауставио сукобе. Спонзори споразума били су Ангела Меркел и Франсоа Оланд - напоменуо је Додик.

Додик је истакао да је тада Донбас остао дио Украјине, али да је добио већи степен аутономије.

- Меркелова је прије годину дана изјавила да Запад никада није био озбиљан у вези са Минским споразумом, те да је намјера била да се Украјини да више времена да се придружи Западу. Шта се онда могло очекивати од Путина? Да помјери своју пријестоницу иза Урала? Запад сада дозвољава Украјини да користи западне пројектиле и авионе да напада Русију - закључио је Додик.