latinica  ћирилица
14/06/2024 |  19:05 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Хелез поново пријети Српској; Мијењао би и власт на нивоу БиХ, а за то му је потребан ПДП (ВИДЕО)

Из Сарајева поново антисрпске пријетње. Зукан Хелез пријети укидањем Републике Српске, њеног имена и подјелом њене територије на два кантона, новом "Олујом" за српски народ. Хелез би и да прекомпонује власт на нивоу БиХ. За такав циљ потребан им је ПДП. Па би Хелез у Дому народа, умјесто СНСД-овог, радије видио делегата ПДП-а, да би касније заједно лакше у реконструкцију власти.
Добро дошли у Републику Српску-илустрација - Фото: РТРС
Добро дошли у Републику Српску-илустрацијаФото: РТРС

У томе им је помогла Централна изборна комисија која је, двије године након конституисања Дома, оспорила избор делегата из Српске. Одлука је на Суду БиХ. А кад је ријеч о осудама Хелезове пријетње новим "олујама", у страним амбасадама мук.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез на Републику Српску поново вербално насрће. Овај пут на крилима на Ист Риверу једва изнуђене, антисрпске Резолуције о Сребреници!

Са сарајевских телевизијских екрана пријети укидањем, протјеривањем, подјелама... А у паузама најсрдачније се фотографише са лажним високим представником Кристијаном Шмитом.

Слика је то потонућа, али Босне и Херцеговине – Не Републике Српске, порука је предсједника Српске Милорада Додика.

"Први који се лажно представља као чувар мира и други који нескривено призива рат. Вјероватно је први другоме "оштро" саопштио да су пријетње темељ демократије, да је призивање рата оличење миротворства, да је мржња основ суживота. Људи опасних намјера, болесних амбиција, без скрупула и моралних стега! Тамна страна Европе, слика потонућа БиХ и опомена Бошњацима".

Истовремено и позив Тужилаштву БиХ, да против "узбуњивача" и ратног хушкача Зукана Хелеза покрене поступак по службеној дужности.

Због рушења уставног поретка, не Републике Српске јер до ње не може да добаци, већ БиХ, аргумент је министра унутрашњих послова Српске Синише Карана.

- БиХ је федерална држава, а ни једна федерална држава на земаљској кугли нити је опстала ни настала без заједничког именитеља какав год да је. Ако је и постојао заједнички именитељ, а он јесте садржан у Женевским и Њујоршким принципима, јер смо сви рекли да живјећемо скупа под овим условима и донијели смо такав устав, онда смо пристали на њега, а они руше те услове и елементе могућег заједничког живота - рекао је Каран.

Руши. Машта. И моли. Овај пут Бога. Недозвољено "инструише" правосуђе и ЦИК у којем сједе кадрови блиски СДП-у и опозицији у Српској, да заједно коалицији окупљеној око СНСД-а одузме четвртог делегата у Дому народа БиХ и мандат поклони ПДП-у.

- Сазив Савјета министара у коме су били људи из садашње опозиције, Мектић, Шаровић и други давао је резултате и функционисао. Мислим да би то било добро и ја молим Бога и ове институције које то проводе да се то и деси - става је Зукан Хелез, министар одбране у Савјету министара.

Могућем делегату, са Хелезом се надају и у ПДП-у. И већ најављују прекомпозицију бх. власти.

- Не треба прихватати оно што смо чули у јавности, да можда неки мисле да се не може направити нека друга већина на нивоу институција БиХ - каже Ненад Вуковић, генерални секретар ПДП.

Хелезовим медијским иступима, бар дијелом око замишљене прекомпозиције власти, одушевљен је и Игор Црнадак.

Хелеза хвали, јер је индиректно признао да је са неважећим листићем из Народне скупштине, "муљао" управо неко од посланика Хелезовог СДП-а.

Није наодмет напоменути да је неважећи листић "освануо" управо код Хелезовог страначког предсједника Нермина Никшића.

И односи се на ПДП-ову листу. А никако на СНСД-ову, за коју су сви гласови прописно попуњени.

- Политичко Сарајево очито машта да им се у загрљај врате ПДП и СДС јер рачунају да с њима могу да остваре своје политичке циљеве, а не да проведу политичке циљеве и ставове Републике Српске - навела је Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат СНСД-а у Дому народа БиХ.

Сагу о саставу Дома народа БиХ, креирао је компромитовани ЦИК који је већ два пута мијењао властиту одлуку и којем се, умјесто законских метода избора, осладило да делегате "извлачи" из киндер јајета.

Претходно је то учинио са федералним Домом народа.

Да ли ће опет, одлучиће Суд пред којим је жалба СНСД-а. А пред Тужилаштвом остаје задатак да службено покрене процес против Зукана Хелеза, због кршења Устава. Или да неко пресавије табак и против Хелеза поднесе свеобухватну кривичну пријаву због пребогатог опуса ратнохукачких, антиуставних и антидејтонских поклича.