latinica  ћирилица
14/06/2024 |  19:36 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Стевандић: Српско јунаштво мора да се слави, јер је то залог за будуће генерације

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који у Београду присуствује комеморативној академији поводом 25 година од битке на Кошарама, поручио је да српско јунаштво мора да се слави, јер је то залог за будуће генерације и јунаке који ће бранити српску државу, нацију и вјеру.
Ненад Стевандић (Фото: x.com/nenad_stevandic) -
Ненад Стевандић (Фото: x.com/nenad_stevandic)

- Да бисмо имали будуће јунаке, морамо да глорификујемо ове, који су то јунаштво показали и дали главу - рекао је Стевандић.

Он је упозорио да ће народ који не слави своје јунаке, славити окупаторе.

- Познато је да многи који су се борили против јунака са Кошара окупаторима дижу споменике као Тонију Блеру и Клинтону. Наш народ је слободарски, који споменике диже само својим јунацима који су положили главу бранећи државу, нацију, вјеру и отаџбину - нагласио је Стевандић.

Он је истакао да су јунаци са Кошара најсвјежији примјер јунаштва, чојштва и поштења, односа према нацији и својој земљи.

- Славећи јунаке са Кошара ми својој дјеци показујемо пут како да чувају своју земљу. Срби су народ који као ријетко који има пуно јунака, има кога да слави и ови са Кошара су, славећи претходне јунаке постали јунаци - поручио је Стевандић.

Битка на Кошарама једна је од најчувенијих у савременој српској историји, када су припадници терористичке ОВК уз помоћ НАТО авијације и албанске војске намјеравали да заузму караулу Кошаре од Војске Југославије, а потом направе коридор за копнену инвазију из правца Албаније.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године у рејону граничног прелаза Раса Кошарес, на граници тадашње СР Југославије и Албаније.

Напад је покренут у три правца према врху Раса Кошарес, ка караули Кошаре и према врху Маја Глава.

Битка је трајала све до потписивања Кумановског споразума и повлачења Војске Југославије са Косова и Метохије.