latinica  ћирилица
14/06/2024 |  20:01 ⇒ 20:56 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко: Хил потврдио – перспективе неких кандидата за улазак у ЕУ одређују се преко океана

Јавним дефинисањем критеријума на основу којих би могле да напредују европске интеграције Србије амбасадор САД у Београду Кристофер Хил потврдио је да се праве перспективе појединих кандидата за улазак у ЕУ данас одређују не у Европи, већ преко океана, оцијенио је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Коментар амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка објављујемо у цијелости:

Обратили смо пажњу да је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил почео да јавно дефинише критеријуме на основу којих би могле да напредују европске интеграције Србије. Тиме је, заправо, само потврдио оно што је опште познато: праве перспективе појединих кандидата за улазак у ЕУ данас се одређују не у Европи, већ преко океана.

Али ни то није све. Као и у многим другим случајевима, оно што је амерички дипломата рекао јесте само неспретан покушај да се прикрију праве непријатељске намере "колективног Запада" према Србији и Србима, које су се јасно манифестовале, на примјер, у гурању у мају ове године цинично-антисрпске резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници, против које је гласала Русија и од које се у разним облицима дистанцирала већина држава чланица УН.

Очигледно је да привремене институције самоуправе у Приштини – уз пуно потпомагање од стране својих спољних покровитеља – не желе ни да чују за испуњење било којих раније преузетих обавеза без гаранција "признања" своје самопроглашене "независности" од стране Београда.

Покушавају да натјерају Србију да се помири са губитком дијела своје територије – Аутономне покрајине Косово и Метохија – и протјеривањем српског становништва одатле. Такву самовољу правдају озлоглашеним "поретком заснованим на правилима".

Управо тај ултимативан и дестабилизујући захтјев лако се чита између редова у лицемерним изјавама о "нормализацији" између Београда и Приштине. Овај незаконит приступ нема никакве везе са изградњом мира и безбједности на Балкану.

Реторичко питање: ако дође до "де факто признања", које подразумева и чланство Приштине у УН, да ли постоји икаква друга опција за косовско рјешење осим "де јуре" признања покрајине? Фарисејство је евидентно.