latinica  ћирилица
14/06/2024 |  20:14 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Празник малине у Братунцу (ВИДЕО)

Више од стотину излагача из Републике Српске, Србије и Италије окупило се на дводневном Међународном сајму пољопривреде, привреде и туризма "Дани малина - Братунац 2024".
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

Колика ће бити откупна цијена малина и купина на велико - главно је питање и овогодишњег сајма. Многи произвођачи истичу чињеницу мањка радне снаге и повећања трошкова репроматеријала.

Произвођачи Зоран Савић и Драган Васиљевић истичу да су улагања велика, те да очекују цијену од пет до шест КМ за килограм овог воћа.

Осим откупне цијене, произвођачи на сајму имају прилику, да се кроз стручна предавања упознају с агротехничким мјерама заштите, али и са финализацијом и прерадом воћа.

Организатор сајма је општина Братунац уз подршку Министарства спољне трговине у Савјету министара и Владе Републике Српске каја је ове године издвојила 200.000 КМ премија за братуначке малинаре.

Начелник Братунца Лазар Продановић рекао је да су Дани малине важна манифестација за ову општину, прије свега, имајући у виду чињеницу да је захваљујући производњи малине економски ојачано више од хиљаду овдашњих домаћинстава. 

Ресорни министар у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да су производни капацитети импозантни, више од 2.000 тона, те похвалио  међународни карактер ове манифестације.

Током два сајамска дана, биће одржана и разна такмичења, котлићијаде, изложбе паса, презентација домаће радиности и специјалитета од малине и другог воћа.

Организатор сајма је општина Братунац уз подршку Владе и Привредне коморе Републике Српске.