latinica  ћирилица
14/06/2024 |  20:44 | Аутор: СРНА

Егић: Опредијељеност Владе за изградњу централног обиљежја страдалим у Подрињу и Бирчу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је данас да је Влада Српске опредијељена да у знак сјећања на велико страдање Срба у средњем Подрињу и Бирчу буде изграђен меморијални центар, централно обиљежје за погинуле војнике и цивиле овог подручја и додао да је договорено да Влада уради идејно рјешење.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

- Што се тиче посла који локална управа треба да уради у сврху реализације овог пројекта, то се већ успјешно обавља. Одређене ствари су већ урађене. Данас смо се договорили да Влада Републике Српске преузме обавезу да уради идејно рјешење. Формираћемо одбор који ће све то да координише - рекао је Егић новинарима у Братунцу, гдје је разговарао са руководством ове општине, представницима Српске православне цркве и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник братуначке општине Лазар Продановић изразио је задовољство због посјете министра Егића и истакао да је примарни разлог његовог доласка активност на изградњи централног спомен-обиљежја за страдале Србе из средњег Подриња и Бирча.

Он је рекао да је Влада Републике Српске на посљедњој сједници донијела одлуку о проглашењу општег интереса у сврху изградње спомен-комплекса површине око 4,5 хектара.

- Ускоро ћемо приступити поступку експропријације тог земљишта, а прије тога покушаћемо са власницима да постигнемо споразум о откупу у складу са процјеном вјештака. Надамо се да ћемо тај поступак привести крају до краја године - објаснио је Продановић.

Он је рекао да је разговарано и о положају и статусу ратних војних инвалида и породица погинулих бораца на подручју општине Братунац.

Осим о изградњи спомен-комплекса, на састанку је разговарано и о обиљежавању сјећања на страдање Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, које је планирано за суботу 6. јул, те о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.