latinica  ћирилица
14/06/2024 |  21:15 ⇒ 21:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Забрана уласка српске робе на КиМ највише штети Србима, али и Албанцима

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић поручио је данас, годину дана од забране уласка робе из централне Србије на Косово и Метохију, да је та одлука усмјерена на протјеривање етничких мањина, у највећој мјери штетна за Србе у Покрајини, али и за Албанце и друге неалбанске заједнице.
Марко Ђурић (Фото:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Ђурић је на платформи Икс навео да је данас још једна "мрачна годишњица".

- Прије тачно годину дана, 14. јуна 2023, Куртијев етнонационалистички режим, заокупљен огорчењем према било чему српском одлучио је да долије уље на ватру додатно погоршавајући ионако неподношљиве услове живота Срба на Косову и Метохији забраном уласка српске робе на територију под контролом његовог режима. Реперкусије ове одлуке, као још једног у низу једностраних потеза Приштине усмјерених на насилно протјеривање етничких мањина, у највећој мјери су штетне по српско становништво, али и по Албанце и неалбанске заједнице које живе на Косову - написао је Ђурић.

Истакао је да је та одлука не само грубо кршење основних људских права, већ је и кршење бројних споразума, укључујући и ЦЕФТА.

Поручио је да би тај потез требало "да узбуни демократску и слободољубиву међународну заједницу и да је подстакне да хитно дјелује како би се коначно стало на крај Куртијевом екстремистичком понашању и наставку прогона српског народа".

Влада у Приштини је 14. јуна прошле године увела "мјере ограничења" на улазак српске робе на КиМ, које се односе на забрана уласка камиона који се товаре у централној Србији.