latinica  ћирилица
14/06/2024 |  21:41 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

У Бањалуци свечана академија поводом Дана Русије

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци одржана је свечана академија поводом Дана Русије. Академији су присуствовали амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, министри у Влади Републике Српске и бројни званичници.
Свечана академија поводом Дана Русије - Фото: РТРС
Свечана академија поводом Дана РусијеФото: РТРС

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да је обиљежавање Дана Русије широм свијета, па тако и у Бањалуци, симболичан датум који пружа руским држављанима и осталима прилику да се осјећају као Руси.

- Данас је предсједник Руске Федерације Владимир Путин предложио мировни план за рјешавање украјинске кризе и надамо се да ће бити прихваћен - рекао је Калабухов.

Организатор академије је Удружење Руса у Републици Српској "Романови".

Предсједник тог удружења Игор Котјелников рекао је да је поносан на то што је Бањалука најзападнија тачка на свијету где се обиљежава Дан Русије.

- Радићемо на томе да сарадња буде и већа, а Удружење Руса организује и бесплатне курсеве у сарадњи са Руским културним центром "Руски мир у Бањалуци" - нагласио је Котјелников.

Академији су присуствовале и званице из јавног, политичког, дипломатског, вјерског и друштвеног живота Бањалуке, Српске и БиХ.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић подсјетио је да је у Бањалуци отворена Канцеларија Амбасаде Руске Федерације, што значи да је Српска добила комадић територије Русије на своме тлу у складу са правилом из међународног права да је територија Амбасаде заправо територија земље која се представља.

Дан Русије обиљежава се сваке године 12. јуна од 1992. у част усвајања декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990.