latinica  ћирилица
14/06/2024 |  21:54 | Аутор: РТРС

ПДП: Свесрпски сабор - израз јединства српског народа

Предсједништво ПДП-а поздравило је одржавање Свесрпског сабора као израза јединства српског народа са обје стране Дрине.
Предсједништво ПДП-а - Фото: Уступљена фотографија
Предсједништво ПДП-аФото: Уступљена фотографија

На сједници Предсједништва, одржаној данас у Бањалуци, констатовано је и да 9. јануар за ПДП може бити једино и искључиво Дан Републике Српске, саопштено је из ове партије.

- Тај датум није само политичка чињеница, него и демократски став 677.771 човјека, готово свих који су по том питању изашли на референдум 25. септембра 2016. године, те очекује да Народна скупштина Републике Српске при усвајању коначног текста декларације Свесрпског сабора искористи прилику да се 9. јануар још једном потврди искључиво као Дан Републике Српске - наведено је у саопштењу.

Предсједништво ПДП-а изјаснило се да подржава обиљежавање Дана државности Србије - Сретења и у Републици Српској, те оцијенило да је 15. фебруар један од најважнијих датума у српској историји, када се обиљежава годишњица Првог српског устанка и доношење Сретењског устава.

На сједници је, између осталог, констатовано да припреме за локалне изборе теку према предвиђеном плану и распореду.

- ПДП ће у већини локалних заједница у Републици Српској, те у Брчко дистрикту, имати формиране одборничке листе, као и кандидате за градоначелнике и начелнике у Бањалуци, Добоју, Котор Варошу, Новом Граду, Вишеграду и Језеру, а у највећем броју градова и општина ће заједнички наступити са традиционалним коалиционим партнерима - наводи се у саопштењу.