latinica  ћирилица
15/06/2024 |  09:39 | Аутор: СРНА

Вулић: Каубој Марфи има озбиљан проблем са самозаљубљеношћу; Вријеме је за "Гудбај, Марфи!"

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да су најновије изјаве америчког амбасадора у Сарајеву Мајкла Марфија, којима он покушава да дијели лекције предсједницима Српске и Србије Милораду Додику и Александру Вучићу, класичан примјер каубојског понашања локалног шерифа који је умислио да од њега почиње свијет.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Овај лицемјер и доказани србомрзац бесрамно и бескрупулозно напада предсједнике Додика и Вучића тврдећи да они обмањују јавност, а једини који то ради је управо овај амерички каубој који нас убјеђује како он тобоже жели добро српском народу. Поврх свега, он би још и да нас натјера да повјерујемо у његове лажи, док са друге стране, посредством своје продужене руке - опозиције из Републике Српске и бошњачких политичара који објеручке прихватају да вежу коња гдје им ага Марфи каже, чини све да сруши Дејтон и створи унитарну, муслиманску државу у срцу Европе - истакла је Вулићева за Срну.

Она је навела да мора подсјетити нарцисоидног Марфија да Додик и Вучић, којима он покушава да држи лекције, припадају древном српском народу, док он изгледа заборавља, да ли намјерно или случајно, да долази из земље која постоји мање од 250 година и која је настала од британских колонија.

- При том, подсјетићу га и на чињеницу да од непуних 250 година свог постојања, САД су 230 у рату. Значи, човјек је навикао на рат, тензије, хаос, и зато му смета мир, разговор и дијалог домаћих изабраних политичара без америчког интервенционизма. Поштујем САД и њихове грађане, али не и политику коју заступа Марфи и његов предсједник Џозеф Бајден, јер је то политика силе, рата и жеље за доминацијом - истакла је Вулићева.

Она је нагласила да одлазећи амбасадор у свом опроштајном интервјуу сарајевској публици у више наврата спомиње интересе САД у БиХ и коментарише политичаре којима, за разлику од њега, ти интереси нису и не могу бити изнад интереса њиховог народа и ентитета из којих су изабрани и именовани.

- Претпостављам да су пријетње Зукана Хелеза 'Олујама', протјеривањем Срба из БиХ и укидањем Републике Српске један од америчких интереса у БиХ о којима Марфи стално говори, наравно поред експлоатације природних богатстава одакле и потиче његова прича о наводној 'државној имовини'. У прилог мојој тврдњи говори и чињеница да овај врли 'дипломата' није нашао за сходно ни да осуди ове сулуде Хелезове пријетње, а камоли да назове кршењем Дејтона, како иначе зна да каже за Милорад Додик чим се појави - рекла је Вулићева.

Она је констатовала да сама појава предсједника Српске код Марфија доводи до излива србофобије и мржње према свему што је српско, те одмах добија простор у омиљеним сарајевским медијима да то окарактерише "кршењем Дејтона и угрожавањем територијалног интегритета БиХ", јер је то Милорад Додик, а не "Олуја" полупијаног Зукана Хелеза.

Она је нагласила да је то уобичајени каубојски приступ "господина дипломате", који ништа добро није донио, нити ће донијети БиХ и због овог народа најбоље је да што прије пакује кофере и хвата први лет за САД без повратне карте.

- Марфи је синоним за оно што називам 'дипломатска нервоза и шефовање', а код њега је толико изражено да је давно изашао из оквира дипломатије и дипломатског понашања. Он има озбиљан проблем са самозаљубљености, осјећањем карактеристичним за оне који себе идеализују и имају нереално позитивну слику о себи. О којем степену поремећаја је ријеч говори и чињеница да је Марфи умислио да је изнад и Дејтонског споразума и Устава БиХ, врховни вођа који треба и може да уређује не само Републику Српску, већ и животе њених становника, али увијек заборавља кључну чињеницу - Срби нису дивља племена, ни колонија САД, нити су научили да 'вежу коња гдје им ага Марфи каже' - нагласила је Вулићева.

С обзиром да је ријеч о одлазећем такозваном дипломати, Вулићева је рекла да му за крај може само поручити једно велико "гудбај, Марфи", јер крајње је вријеме да иде тамо одакле је дошао.