latinica  ћирилица
15/06/2024 |  14:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић : Пензионери заслужују веће пензије

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да држава води рачуна о пензионерима, који заслужују веће пензије, као и да би оне до краја 2027. требало да буду дупло веће него сада, у зависности од економских показатеља.
Милош Вучевић (Фото: Танјуг/Ненад Михајловић) -
Милош Вучевић (Фото: Танјуг/Ненад Михајловић)

- Посебну пажњу заслужују пензионери коју су истрпјели највећи терет економске реформе. Држава води рачуна о њима и пензије су веће него 2014. године. Пензионери заслужују и веће пензије и морамо да јачамо економију да имамо бољи стандард - казао је Вучевић новинарима током обиласка "Иришког тунела“.

Премијер је рекао да ће радо разговарати са пензионерима, да је то његов посао и да је обавеза државе да буде одговорна према њима.

- До краја 2027. просечна пензија треба да буде дупло већа него данас. Пратићемо економске резултате и у односу на то, изаћи ћемо са вијестима када и колико је могуће повећавати пензије у Србији. Треба бити обазрив и водити рачуна и о финансијској ситуацији Србије, као и геополитичкој - казао је Вучевић.

Вучевић је додао и да је број људи који живе испод стандарда смањен.

- Индустрија је у расту, 4,5 одсто је инфлација у мају. Прошле године инфлација је била три пута већа, то је добар показатељ раста БДП-а. Народна банка је смањила референтну камату. То све ствара услове за раст плата и пензија - закључио је Вучевић.

Поједина удружења пензионера тражила су састанак с премијером како би разговарали о свом положају и утврђивању заједничке стратегије.