latinica  ћирилица
15/06/2024 |  16:24 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Шапић: Град Београд неће дати сагласност за фестивал "Мирдита, добар дан"

Предсједник Привременог органа града Београда Александар Шапић рекао је да Београд све док је он на челу српске пријестонице неће давати никакву сагласност за одржавање фестивала "Мирдита, добар дан" и да ће сви простори које евентуално буду користили искључиво бити приватни.
Александар Шапић (Фото: TANJUG/ BEOINFO/ nr) -
Александар Шапић (Фото: TANJUG/ BEOINFO/ nr)

Шапић је позвао Владу Србије да добро размисли да ли такве манифестације треба дозвољавати у Србији јер, како каже, директно подривају уставноправни поредак Србије.

Он је појаснио да Управа града нема законску могућност да забрани одржавање фестивала, али ни на један начин неће дозволити да било шта што има веза са градом Београдом њима буде на услузи.

Шапић је истакао да је изричито против одржавања фестивала "Мирдита, добар дан" који годинама уназад "директно фалсификује и мијења историју кроз промовисање такозваног косовског културног насљеђа изузимајући чињеницу да је оно српско".

- Тиме организатори фестивала доводе у питање суверенитет и територијални интегритет Србије - рекао је Шапић и нагласио да су организатори овога пута отишли и корак даље и исти фестивал заказали баш на Видовдан - 28. јуна "гурајући директно прст у око" цијелом српском народу и српској држави.

Албанци, према његовим ријечима, све вријеме, под окриљем културног дјеловања, директно доводе у питање културно и историјско насљеђе Србије и српског народа.

- При том, прије само пар мјесеци, приштинске власти нису дозволиле нашем глумцу Ненаду Јездићу да игра монодраму "Књига о Милутину" на територији Косова и Метохије, на територији наше државе, а ми и на то треба да затворимо очи и да их овдје ваљда дочекамо "аплаузима" - рекао је Шапић, саопштио је Беоинфо.

Фестивал "Мирдита, добар дан", планиран је да буде одржан у Београду од 27. до 29. јуна, а одржава се од 2014. године.